Vulkanaske truer polsk statsbegravelse

Søndag begraves Polens præsident. Måske. Begravelsen kan udskydes, hvis verdens statsledere ikke kan nå frem på grund af den kaotiske situation i det europæiske luftrum.

Polens premierminister Donald Tusk besøger præsidentpaladset i Warszawa, hvor præsident Lech Kaczynski og hans kone Maria Kaczynskas kister ligger lit de parade. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE KLAMAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skyen af vulkanaske, der har lammet flytrafikken i det meste af Europa, kan meget vel betyde, at søndagens begravelse af den polske præsident Lech Kaczynski bliver udskudt.

En række af verdens ledere - med USAs præsident Barack Obama i spidsen - har meldt deres ankomst til begravelsen af præsidenten og hans kone, der døde ved et flystyrt sidste weekend.

Tema: Alt om Smolensk-ulykken

Tip os: Hvordan er du berørt?

Men på grund af den kaotiske situation i de europæiske lufthavne, kan det meget vel være, at flere af de højtrangerende deltagere må melde afbud.

Læs også: Vulkan kan give flykaos i to år

- Hvis vulkanasken påvirker begivenhederne og nogle af deltagerne ikke kan nå frem, så kan det komme på tale med en udsættelse, siger Jacek Sasin, en embedsmand fra præsidentkontoret, til radiostationen RMF, skriver Reuters.

Tema: Alt om vulkanasken

Sent i går sagde Obamas talsmand, at det fortsat er planen, at den amerikanske præsident rejser til Polen i weekenden, men at man følger situationen.

- Det er noget, vi holder øje med. Men vi har alle intensioner om at komme til Polen, sagde vice-pressechef Bill Burton.

Billedserie: Askeskyen lukker Kastrup

Ifølge ham er man indtil videre overbevist om, at præsidentens fly, Airforce One, kan klare turen over Atlanten.
I Polen vil man flyve kisterne med det afdøde præsidentpar til Krakow i morgen eftermiddag, efter at der har været en mindehøjtidelighed i Warszawa.

Foruden Obama, er den rusiske præsident Dmitry Medvedev, Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy, den tyske kansler Angela Merkel, britiske Prins Charles og den spanske konge Juan Carlos blandt de fremtrædende statsledere og kongelige, som har meldt deres ankomst.