Vreden vokser over politisk kaos i Island

Mange islændinge har helt mistet tilliden til deres regering. Meningsmåling viser, at næsten hver anden i dag ville stemme på et helt nyt parti.

Reykjavik, Island 20160405. Et par tusen demonstranter har samlet seg utenfor Alltinget i Reykjavik tirsdag kveld.De bruker alt fra røykvarslere til kakebokser for å lage lyd. Flere personer kastet bananer og egg på Alltinget og kontoret til paritet til den tidligere statsministeren som gikk av tidligere idag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Læs mere
Fold sammen

Forvirring og vrede vokser i den islandske befolkning over et politisk kaos, hvor ingen rigtig ved, hvem der har magten. Samtidig signalerer meningsmålinger, at tilliden til den nuværende centrum-højre­koalitionsregering styrtdykker, mens Pirat-partiet efter kun at have eksisteret i lidt over tre år og med tre mandater i det nuværende parlament står til at få næsten halvdelen af stemmerne ved et nyvalg. De to nuværende regeringspartier står derimod til at få færre end 30 procent af stemmerne.

Onsdag så det ud til, at regeringskoalitionen med Fremskridtspartet og Selvstændighedspartiet ville fortsætte, men begge partier holdt dagen igennem muligheden åben for at udskrive valg. I aftes ved redaktionens deadline var et regeringsmøde fortsat i gang. Det stod ikke klart, hvem der skal være statsminister i en ny regeringsammensætning.

Voldsomme protester

Til gengæld understregede parlamentsmedlemmer for Fremskridtspartiet ifølge den lokale avis Visir, at den tidligere statsminister, Sigmundur Gunnlaugsson, endegyldigt er trådt tilbage, selv om han har erklæret det modsatte. Den tidligere statsminister er blevet udsat for voldsomme protester og en af de største demonstrationer nogensinde i Island, da et TV-interview afslørede, at han og sin hustru var nævnt i de såkaldte »Panama- Papirer« med internationale investeringer, som ikke var kendt i den islandske offentlighed, og som kan have gjort ham inhabil i politiske afgørelser. Mindst to øvrige fremtrædende ministre er ligeledes nævnt i dokumenterne.

Den tidligere statsminister trak sig tirsdag for blot kort efter at meddele, at han ikke havde trukket sig alligevel men kun »på ubestemt tid« havde overdraget statsministerposten til sin næstformand i partiet og i øvrigt ville fortsætte som partileder.

»Man opgiver ikke sit mandat som statsminister for så at sige, at man vil have det igen på et ikke defineret tidspunkt,« sagde historikeren Gudni Th. Johannesson i et interview med islands RUV-radio og kalder den politiske manøvre »fuldstændig absurd«.

Sent tirsdag meddelte Fremskridtpartiets næstformand, Sigurdur Ingi Johannsson, på et pressemøde, at Gunnlaugsson havde foreslået at overdrage stasministposten til ham. Han nævnte ikke noget om, at det skulle være midlertidig, og Selvstændighedspartiet afviste at kende noget til den plan. Derefter lod Gunnlaugsson udsende en pressemeddelelse til den internationale presse for at gøre det klart, at han ikke havde trukket sig, men at »statsministerens handling afspejler hans ønske om ikke stå i vejen for de vigtige tilbageværende punkter i regeringens agenda«.

Oven i forvirringen har Gunnlaugsson beskyldt den islandske præsident for at give forkerte oplysninger om et afgørende møde. Præsident Olafur Ragnar Grimsson siger, at Gunnlauggson mødte frem med papirer til underskrift, der ville give statsministeren forhåndstilladelse til uden videre at opløse parlamentet, og som Gunnlauggson kunne bruge til at presse koalitionspartneren i politiske forhandlinger.

Fire ud af ti bag Pirat-partiet

En meningsmåling, efter den politiske krise eksploderede søndag, giver Pirat-partiet 43 procents opbakning blandt de adspurgte. Partiet blev først dannet i slutningen af 2012, og som andre landes »Pirat-partier« ønsker også den islandske udgave frihed på nettet og beskyttelse imod statslig overvågning. Partiet taler også for at inddrage borgerne i en slags internetdemokrati. På partiets hjemmeside står et løst formuleret politisk program med flere traditionelle venstrefløjsmærkesager om lighed og velfærd og med den USA-lignende tilføjelse om, at »såkaldte nøglelove bør tillade skyldnere at vælge at betale deres huslån ved at overdrage deres ejendom til banken«.

Men det nye islandske parti tiltrækker ifølge meningsmålinger stemmer fra både venstre og højre. Skulle det opnå afgørende politisk indflydelse, vil det være første gang for »pirater« på verdensplan. I Island kan den første udfordring blive at finde partikandidater til at matche populariteten.