Vreden ulmer i Brasilien efter VM-ydmygelse

Brasilianerne skammer sig efter 1-7 nederlaget til Tyskland, der i går førte til uro flere steder i landet. Også landsholdet blev passet op af vrede fans, da det midt om natten ankom til Rio de Janeiro.

Brasilianske fodboldfans reagerer ved en storskærm i Rio de Janeiro. Fold sammen
Læs mere
Foto: YASUYOSHI CHIBA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev ikke taget nogen chancer, da det brasilianske landshold omkring kl. 4.00 europæisk tid landede i en afsides beliggende flybase nord for Rio de Janeiro.

Mindst 50 svært bevæbnede betjente var mødt op for at garantere sikkerheden. Men det forhindrede ikke en gruppe fans i at buhe og vifte med pengesedler for at håne de højt betalte stjerner. Og da spillerbussen forlod basen med kurs mod landsholdets hovedkvarter, ramte en overmoden appelsin frontruden med et smask.

Så længe frustrationerne får afløb med halvrådden frugt, går det nok. Men der er ingen garanti for, at det vil være tilfældet, når det første chok over gårsdagens monumentale 1-7 nederlag til Tyskland gradvist forvandles til vrede.

Allerede kort efter kampen var der optøjer og slagsmål i flere af Brasiliens største byer. Ikke mindst i São Paulo, hvor rasende fans stak ild til omkring 15 busser, mens en kædebutik med hårde hvidevarer blev plyndret.

Hidtil er VM-slutrunden blevet afviklet i god ro og orden trods frygt for det modsatte efter sidste års massive demonstrationer, der bl.a. var vendt mod regeringens millioninvesteringer i forbindelse med turneringen.

Brasilianerne har med enkelte undtagelser bakket op om deres landshold, og den glæde over fodboldspillet, som de allerfleste af dem deler, har fået lov for en tid at overskygge indignationen over landets mange økonomiske og sociale problemer.

Men den underforståede våbenhvile kan meget vel være slut. Også fordi det historiske nederlag udgør et brutalt slag under bæltestedet for Brasiliens nationale selvforståelse.

»Fodbold er det eneste, vi altid har været bedst til,« som en fan overfor det spanske dagblad El País spidsformulerede baggrunden for tragedien.

Og ikke kun resultatmæssigt – Brasilien har vundet VM fem gange – men i allerhøjeste grad også i æstetisk forstand, kunne man tilføje. I går aftes på Estádio Minerão var det imidlertid Tyskland, der uimodståelig som et fremadbusende sambaoptog stod for o jogo bonito (det smukke spil), mens Brasilien mindede om et 2. divisionshold fra det hedengangne DDR på vej mod en afklapsning, der i VM-turneringens lange historie ellers kun er overgået lande som Nordkorea, Congo eller El Salvador.

»Vergonha e humilhação« (skam og ydmygelse) er da også ord, som går igen over alt på forsiderne af dagens brasilianske aviser og webmedier. De fleste af dem bringer desuden billeder af stortudende fans både på og uden for stadion – mange af dem utrøstelige børn.

Men ikke alle nøjedes med at græde. En journalist tilstede på stadion under kampen kunne berette, hvordan dele af publikum med adresse til Brasiliens præsident midt i anden halvleg begyndte at synge: »Ei, Dilma, vai tomar no cul,« hvilket sådan cirka betyder »Op i røven med dig, Dilma«.

Vreden kan med andre ord hurtigt antage politiske dimensioner, og præsidenten, der hedder Rousseff til efternavn, har da også for en sikkerheds skyld suspenderet sin kampagne frem mod efterårets valg den kommende uges tid.

I første omgang beder de brasilianske myndigheder formentlig til, at Argentina vinder aftenens anden semifinale mod Holland.

Et møde mellem Sydamerikas historiske ærkerivaler i kampen om tredjepladsen ville givetvis bringe nerverne yderligere på højkant.

Allerede i går aftes var argentinske fans flere steder indblandet i slagsmål, og skulle de sydlige naboer gå sejrrigt ud af et eventuelt møde på lørdag i Brasilia, er der overhængende risiko for nye omfattende uroligheder.