Vrede over Putin-loyal sejrsparade

Motorcykelklub med nære forbindelser til den russiske præsident, Putin, vil fejre årsdagen for nazismens nederlag med paradekørsel fra Moskva til Berlin. Polske politikere og aktivister kræver et forbud.

Præsident Vladimir Putin har på trehjulet motorcykel flere gange kørt i kortege med Natulvene hjemme i Rusland. Selv om det ikke er planen, at Putin skal med på turen til Berlin i anledning af 70 års-dagen for sejren over Nazityskland, giver turen anledning til voldsom kritik fra polakkerne. Foto: Alexsey Druginyn Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før Ruslands invasion af Krim-halvøen og konflikten i Østukraine var der næppe mange, som forestillede sig, at en gruppe russiske motorcykelentusiaster på roadtrip i Europa kunne blive et politisk betændt emne.

Men når en af de deltagende motorcykelklubber er kendt for sine tætte forbindelser til Putin og tilmed er underlagt sanktioner af både USA og Canada for medvirken til annekteringen af Krim, så bliver tingene mere spegede. At turen desuden er en fejring af Den Røde Hærs sejr over nazisterne i 1945 og går gennem et Polen, der i stigende grad frygter Rusland, gør ikke situationen mindre betændt.

Den kontroversielle klub hedder Natulvene, har anslået 5.000 medlemmer og blev oprettet i Sovjetunionens sidste år. Foruden at køre på motorcykel er klubbens medlemmer kendt for at arrangere rockkoncerter og sælge merchandise. Men Natulvene er også i de senere år i stadig højere grad blevet kendt som en stærkt nationalistisk gruppering, der har overordentlig gode forbindelser til Kreml og ikke er bleg for at yde ganske håndfast støtte til præsident Putin.

Vladimir Putin selv har tidligere deltaget i flere af Natulvenes arrangementer og kørt i kortege med dem på sin trehjulede motorcykel. Han er desuden gode venner med gruppens leder siden 1989, Alexander Zaldostanov, der også er kendt som Kirurgen.

Både USA og Canada har indført sanktioner mod Natulvene og begrundet det med, at nogle af klubbens medlemmer var aktive i blandt andet angreb på ukrainske militærbaser på Krim.

Derfor er en del polakker overordentlig skeptiske over for den planlagte sejrsparade, hvis rute på mere end 5.000 kilometer fra Moskva går gennem Hviderusland, Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Østrig, før den ender i Berlin på 70-årsdagen for Nazitysklands nederlag den 9.maj.

Et polsk medlem af Europa-Parlamentet, Pawel Kowal, har kaldt Natulvene for »et symbol på vold« og krævet, at gruppen får forbud mod at komme til Polen. På Facebook har en gruppe, der kalder Natulvenes tur for »begyndelsen på en russisk aggression«, på kort tid fået flere end 10.000 medlemmer.

Marcin Rey er en af de polske aktivister, der forsøger at stoppe Natulvene. Over for magasinet Newsweek betegner han gruppen som »politisk motiverede, statsstøttede bøller på motorcykler« og uddyber sin modstand: »De ankom til Krim for at forberede annekteringen. Zaldostanov erklærede, at »Dér hvor vi tager hen, dér er Rusland«. Vi ønsker ikke, at »små grønne mænd« skal følge i hælene på de her fyre,« siger han og fortsætter:

»Zaldostanov siger, at Rusland befriede Polen. Men i Polen opfatter vi ikke Den Røde Hær som befriere. Nazityskland og Sovjetunionen var allierede fra 1939 til 1941 og angreb Polen samtidig,« siger han.

Den polske viceudenrigsminister, Rafał Trzaskowski, sagde tirsdag ifølge netavisen TheNews.pl, at det vil være op til de polske grænsevagter at afgøre, hvorvidt Natulvene får tilladelse til at køre gennem landet.