Vrede over 800 børneskeletter i kloak får nyt liv

Sagen om skeletter af 800 børn fra et irsk børnehjem drevet af katolske nonner, der blev fundet i 1975 og siden blev glemt, får nyt liv. Amnesty International forlanger dødsfaldene undersøgt.

Skeletterne i septiktanken, der lå her, stammer fra helt spæde og op til ni-årige børn. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRLAND: Historien om de 800 børneskeletter der er fundet i en gammel septiktank ved et tidligere mødre- og børnehjem i Irland, får nu Amnesty Internationals europæiske afdeling til at kræve, at den irske regering igangsætter en undersøgelse af dødsfaldene, der har været kendt siden fundet af massegraven i 1975.

Dengang legede to børn ved det betondæksel, som dækkede septiktanken. Dækslet knækkede og tankens makabre indhold af børneskeletter blev blotlagt. En præst blev tilkaldt og bad et par bønner for de døde børn, hvorefter massegraven blev kastet til og nærmest glemt.

Mødre- og børnehjemmet var drevet af katolske nonner i ordenen Bon Secours, der sammen med andre kirkelige organisationer udgjorde rygraden i det irske socialvæsen.

Ifølge den britiske avis The Guardian var hjemmet i Galway som mange andre af slagsen et sted, hvor enlige mødre blev sendt hen for at arbejde hårdt og sone deres synder. De havde ingen kontakt til deres børn og dødsraten for børn på disse hjem var fire-fem gange højere end i befolkningen som helhed.

De uhyggelige vidnesbyrd om hjemmet i Galway, der eksisterede fra 1925 til 1961, ville formentlig være fortrængt i den kollektive bevidsthed, hvis ikke en lokal historiker, Catherine Corless, var begyndt at forske i dødsfaldene på hjemmet, og i hvad der blev af de døde børn.

Ud af 100 døde fandt hun ud af, at kun et enkelt barn var blevet begravet på et familiegravsted. Resten endte i septiktanken.

Fundene viste, at skeletterne stammer fra helt spæde og op til ni-årige børn.

Catherine Corless har sideløbende arbejdet på at rejse et mindesmærke på stedet for de døde, som kirken kun ofrede et par få bønner på, inden septiktanken blev kastet til.

Og som hun siger:

»Gode folk har hjulpet med at afdække disse djævelske sandheder, men kirken overlever altid.«

Ærkebiskoppen af Tuam i Galway vil ifølge The Guardian snart stå i spidsen for en mindehøjtidelighed for børnene, og nonneordenen har doneret en lille sum til et mindesmærke.

Hjemmet i Tuam er kun et af mange der var spredt ud over Irland, og ud over at kræve en undersøgelse af dødsfaldene i Tuam, lyder det fra Amnesty Internationals administrerende direktør i Irland, Colm O’Garman:

»Hvor foruroligende sagen om Tuams spædbørn end er, må de ikke ses isoleret. De irske myndigheder skal undersøge eventuelle påstande om mishandling af kvinder og børn i andre såkaldte mødre- og børnehjem og andre institutioner, der drives af staten eller religiøse myndigheder. Yderligere beskyldninger om misbrug skal undersøges grundigt af uafhængig instans,« lyder det fra Amnestys direktør i Irland.