Vrede og nervøsitet i Grækenland

Grækerne dannede lørdag lange køer uden for både banker og benzinstationer efter nattens beslutning om at udskrive folkeafstemning.

Grækerne er naturligt nok nervøse for, hvad den truende statsbankerot kan komme til at betyde for dem, og der er dagligt lange køer ved bankernes pengeautomater, hvor man hæver, hvad man har af indeståender. 5. juli skal landet til folkeafstemning om, hvorvidt grækerne vil tilslutte sig det forhandlingsresultat, der bliver opnået med landets kreditorer. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ATHEN: Nogle gange iscenesætter virkeligheden sig selv med en næsten vulgært oplagt brug af symboler. På vej gennem kvarteret syd for Omonia-pladsen, hvor det ellers nydelige, centrale Athen pludselig ligner den tredje verden, kommer en tom dåse trillende ned ad en gade ved navn Theatrou. Det fremgår ikke, om nogen har sparket til den. Men da den lægger sig til rette ved et rækværk, viser det sig, at den har indeholdt energidrik.

Få timer forinden har den græske premierminister, Alexis Tsipras, i ly af natten og til alles overraskelse udskrevet en folkeafstemning om det eventuelle resultat af forhandlingerne med landets kreditorer. Om beslutningen sætter en stopper  for de seneste dages uendelige række af sidste udkald-møder i den forbindelse, vil vise sig.

Men den markerer som minimum et vendepunkt i processen. Og ikke et særlig populært et af slagsen at dømme efter vurderingen hos de grækere, Berlingske lørdag formiddag havde mulighed for at tale med.

»Det er for at sige det mildt ikke særlig modigt at spille bolden videre til folket. Vælgerne har givet denne regering mandat til at forhandle en aftale på plads. Og selv om jeg ikke selv stemte på dem, havde jeg forventet, at de ville leve op til deres ansvar,« siger Isidoros, der bestyrer en restaurant ved Athens domkirkeplads.

Panosgiotis, en blikkenslager der hutler sig igennem med småjob, er enig.
»Jeg kan normalt godt lide Tsipras og støtter Syriza. Men det er fejt at udskrive folkeafstemning nu, siger han og tilføjer med et grin:

»Heldigvis har jeg ingen penge og intet at tabe, hvis bankerne skulle lukke.«
Beskyldninger om kup

Hovedparten af indbyggerne i det centrale Athen syntes midt på formiddagen at tage det lige så roligt som Panosgiotis, efter at der i nattens løb havde været kø ved pengeautomaterne visse steder.

Men på det tidspunkt var man ifølge Berlingskes oplysninger allerede løbet tør for kontanter andre steder i hovedstaden samt i en række større og mindre byer i provinsen. Og efterhånden som dagen skred frem, begyndte panikken desuden at brede sig til tankstationerne, hvor der opstod lange bilkøer. Lige meget hjalp det, at forsvarsminister Panos Kammenos fra det lille højrenationale regeringsparti De Uafhængige Grækere opfordrede befolkningen til at tage det roligt.

Samtidig steg den politiske temperatur til kogepunktet under en debat i parlamentet, hvor man – som for at bidrage yderligere til dramatikken – planlagde at give folkeafstemningen det blå stempel ved midnatstid.

Eleftherios Venizelos fra socialdemokratiske PASOK, der er ekspert i forfatningsret, hævdede, at der vil være tale om et statskup, hvis regeringen som forudset vedtager folkeafstemningen alene. Et referendum om økonomiske forhold kræver ifølge den græske grundlov tre femtededeles flertal, fastslog han. Også det konservative Nyt Demokrati mente, at Tsipras’ manøvre vil være et grundlovsbrud.