Vrede Ferguson-demonstranter blokerede »Black Friday«

Protesterne mod frifindelsen af politibetjenten i Ferguson-sagen fortsatte fredag, hvor vrede demonstranter landet over okkuperede indkøbscentre i et forsøg på at spolere butikkernes »Black Friday«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Der har været våbenhvile under Thanksgiving, men fredag var vrede demonstranter atter at finde over hele USA, hvor de højlydte protester over frifindelsen af politibetjenten Darron Wilson fortsatte.

Ifølge Reuters opfordrede aktivister over hele USA til en boykot af den traditionelle juletilbudsdag Black Friday for at sætte fokus på sorte amerikanernes manglende købekraft og for at drage paralleller mellem uligheden mellem hvide og sorte på både det økonomiske og sociale plan.

USA har været ramt af de største raceoptøjer i mange år, efter en storjury først på ugen annoncerede, at man ikke ville rejse tiltale mod den hvide politibetjent Darron Wilson, der skød og dræbte den 18-årige afroamerikaner Michael Brown i starten af august i byen Ferguson i staten Missouri.

Under Thanksgiving-festlighederne har der været fred i gaderne, men det blev afløst af omfattende aktioner mod stormagasiner og shoppingcentre over hele USA fredag.

»At give udtryk for din mening er ikke nok. Du er nødt til at forstyrre hverdagslivet, det er det eneste, der nogensinde har ændret noget. Det er den måde, demokratier fungerer på,« siger Sergio Uzurin, der demonstrerede ved et shoppingcenter i New York til Reuters.

Ved samme stormagasin i New York var mere end 200 demonstranter mødt op for at blokere de handlendes vej til centeret, og demonstranterne fortsatte efterfølgende med en march igennem byen. Lignende optog fandt sted i byer som Chicago, Seattle og Oakland, skriver Reuters.

Det er fortsat uklart, hvorvidt den omfattende boykot afspejler sig i det samlede salg på Black Friday, der er den dag, forretningerne i USA officielt åbner for julesalget med massevis af tilbud.