Vrede døgn i Ferguson

USA – og Ferguson i særdeleshed – ruster sig til udfaldet i sagen om politidrabet på unge Michael Brown. Hvis rygtet taler sandt, går politimanden fri, og voldsomme protestdemonstrationer kan sprede sig.

Demonstranter udstyret med Guy Fawkes-masker og stearinlys protesterer foran politistationen i Ferguson, hvor man i disse dage holder vejret og afventer en storjurys afgørelse i sagen om en politimands nedskydning af en ubevæbnet sort teenager i sommer. Også andre byer i USA er i alarmberedskab. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det handler selvfølgelig om racisme i det amerikanske samfund. Og det handler i lige så høj grad om et retssystem, som opfattes som »hvidt«. USA ruster sig i disse dage til voldsomme uroligheder, når en storjury i løbet af kort tid afgør, om politibetjenten, der skød og dræbte den kun 18-årige Michael Brown i byen Ferguson i Missouri, skal retsforfølges eller gå fri.

For selv om storjuryen finder frem til, at politimanden, Darren Wilson, ud fra en politimæssig synsvinkel var i sin gode ret til at skyde mod Michael Brown ved højlys dag 9. august, så er den unge teenager for længst blevet et symbol på, at retssystemet ikke yder retfærdighed til de sorte i USA, men generelt frikender folk, der dræber sorte.

Michael Brown blev skudt ned denne dag, da politimanden så to unge mænd, hvoraf den ene var Michael Brown, gå midt på gaden. Han bad dem om at gå ind på fortorvet. På det tidspunkt vidste politimanden ikke, at Michael Brown forinden havde stjålet nogle cigarer i en butik. Hvad der herefter skete, er der uenighed om.

Ramt af seks skud

Politimanden hævder, at han – efter at have stoppet den unge mand – blev udsat for et voldeligt overfald, hvor Brown rækker ind i politimandens bil for at få fat i hans pistol. Dér bliver de første skud affyret. Derefter løber Brown væk, men vender om og løber mod politimanden og bliver ramt af en række nye skud, hvoraf mindst to af dem er dræbende. I alt rammes Brown af seks skud.

Øjenvidner siger til gengæld, at Brown ikke rakte ud efter politimandens pistol, men efter kampen med politimanden rakte hånden op til overgivelse. Der står sagen. Påstand mod påstand.

 

Skæv fordeling

Uanset hvad var Ferguson i oprør efter nedskydningen af den unge mand. I en by, hvor 70 procent af indbyggerne er sorte, er der kun fire sorte betjente i politistyrken ud af 53 ansatte. Og i den storjury, der er nedsat på i alt 12 personer, er kun tre sorte. Så alt i alt er sagen om Brown blevet en sag om racediskrimination, og ingen forventer andet, end at politibetjenten går fri.

Sorte organisationer siger, at der hver eneste dag er sorte i USA, der bliver skudt enten af politiet eller af sikkerhedsvagter, uden at det får konsekvenser. Den mest omtalte sag handler om en sikkerhedsvagt, der for næsten tre år siden skød en ung sort mand i Florida og gik fri, fordi han påberåbte sig en lov, der blandt andet findes i Florida, og som giver ret til at anvende magt – også dødbringende – hvis man opholder sig et lovligt sted og bliver udsat for trusler.

Den unge mand, den 17-årige Trayvon Martin, var ubevæbnet og blev dræbt af sikkerhedsvagten, da han var på vej hjem, efter at have købt lørdagsslik. Sikkerhedsvagten hævdede i retten, at han blev overfaldet af den unge mand, og derfor påberåbte han sig retten til at anvende magt.

Så denne sag og Brown-sagen er blevet eksempler på, at der gælder to love i USA. En for hvide og en for sorte. Derfor var der også omfattende demonstrationer, da Brown blev dræbt. Sagen blev ikke bedre af, at liget i mange timer lå udækket midt på vejen, hvor han blev skudt, fordi politiets undersøgelser blev forsinket. Og obduktionsrapporten blev syltet, således at man først efter lang tid fik mulighed for at få en afklaring på, hvordan Michael Brown blev dræbt.

Nu venter alle på storjuryens kendelse. Hvis rygtet taler sandt, så vil politimanden blive frikendt. Men dermed er sagen langtfra slut. Byen har barrikaderet sig, skolerne er lukket og byen og de omkringliggende kommuner er sat i alarmberedskab. Nationalgarden – USAs svar på Hjemmeværnet – er kaldt ind og patruljerer i udkanten af byen, og i andre byer som New York og Washington D.C. – byer med store sorte bydele – forbereder politiet sig på massedemonstrationer, der sagtens kan udvikle sig voldeligt.

Politimanden under jorden

Darren Wilson, politimanden der er i søgelyset, er gået under jorden. Rygterne vil vide, at uanset kendelsen vender han ikke tilbage til politiet. I hvert fald ikke i Ferguson. Han har nægtet at udtale sig til medierne. Ikke engang hans familie udtaler sig af frygt for repressalier, så fremtiden er også for Wilson mere end usikker. Og det i sig selv har også afstedkommet mange rygter.

En af de advokater, der forsvarede sikkerhedsvagten fra Florida, Mark O’Mara, siger, at Wilsons tavshed skader ham selv. Han er givetvis blevet bedt om det af sin advokat, men ifølge O’Mara ville det hjælpe hans sag, hvis bare han kom med et helt uskyldigt statement.

»Folk ser denne sag gennem en raceprisme. Tavsheden er efter min mening katastrofal. Han behøvede ikke at sige så meget, blot af han er en almindelig politibetjent, og at han altid har villet være det, fordi han ønskede at tjene sit samfund. Så ville han få et menneskeligt ansigt, uden at han risikerede at gå ind i selve sagens kerne,« siger O’Mara.

»Vi lever ikke i 2001, hvor tavsheden kunne gå. Vi lever i 2014 med sociale medier, hvor den, der siger noget, også har ret,« siger advokaten, der fik sikkerhedsvagten fra dengang frikendt.

Browns bagland imod vold

Browns far, Michael Brown SR, har gentagne gange appeleret til demonstranterne om ikke anvende vold, men drabet på hans søn har sendt en kaskade af opfordringer til vold af sted på de sociale medier. Politimandens billede bliver tweetet igen og igen ofte med en opfordring til vold mod ham, og hundredvis af sympatisører er de seneste dage ankommet til Ferguson for at deltage i demonstrationerne, der går i gang i samme sekund, kendelsen bliver offentliggjort.

»Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at undgå voldelige konfrontationer, men vi vil heller ikke acceptere, at folk risikerer deres liv, og at ejendom ødelægges. Derfor har vi fået forstærkninger udefra,« siger byens politimester, Tom Jackson, som på trods af pres har sagt, at han bliver på posten, i hvert fald indtil kendelsen er faldet, og eventuelle demonstrationer er overstået.

Han er selv blevet stærkt kritiseret for sin ledelse af politiets efterforskning, blandt andet at liget af Brown lå i gaden i flere timer. Og det er vel unødvendigt at skrive, at både politichefen og Wilson er hvide. Som flertallet af politibetjentene er det. Som flertallet i byrådet er det, og som flertallet i nationalgarden er det.