Vrede blandt ortodokse jøder: Nye pengesedler med billeder af kvinder streges over

I Israel streger ortodokse jøder nye pengesedler over med sort tusch. Hvorfor? Fordi to kvindelige digtere er portrætteret på sedlerne.

Spændingerne mellem ortodokse jøder og resten af befolkningen hører til hverdagen i Jerusalem. Her ses ortodokse jøder under en protest mod værnepligt i oktober 2017. Men nu handler slagsmålet om de nye israelske pengesedler.  EPA/ABIR SULTAN Fold sammen
Læs mere
Foto: ABIR SULTAN

To kvinder og så en mand, der giftede sig med en ikke-jøde - det er ikke let at være ortodoks jøde i Israel i øjeblikket.

Israels nye pengesedler skaber vrede i den ortodokse del af befolkningen. Årsagen er, at det er to kvindelige digtere, Rachel Bluwstein Sela og Leah Goldberg, der pryder de nye 20 og 100 shekel-sedler. Den nye 50 shekel-seddel bærer et portræt af en mand, poeten Shaul Tchernichowsky, der giftede sig med en ikke-jøde.

Pengesedlerne har udløst et nyt fænomen, især i Jerusalems Meah Shearim-kvarter, for her overstreger ortodokse jøder i protest mod de nye pengesedler portrætterne af Leah, Rachel og Shaul med sort tusch.

»De nye sedler er en krigserklæring mod ortodokse jøder,« siger Joelish Krois, en af de ledende skikkelser i den ortodokse bevægelse Eda Haredit til dagbladet Yediot Aharonot.

Leah Goldberg, der døde i 1970, anses for at være en af hebraisk litteraturs største digtere. Det samme gælder Rachel Bluwstein Sela, der døde i 1931. De to digteres værker er fast pensum i israelske skoler.

Ifølge dagbladet Jerusalem Post har den sefardiske rabbiner Ben Tzion Motzpi for nylig offentliggjort en religiøs ordre, der forbyder al brug af den nye 50 shekel-seddel, som bærer Shaul Tchernichowskys portræt.

»Det er kendt, at han var gift med en nidkær kristen kvinde, der gik i kirke hver søndag,« svarede rabbineren ifølge Jerusalem Post, da en ortodoks jøde bad om vejledning i forhold til de nye pengesedler.

Ifølge Yediot Aharonot insisterer dele af den ortodokse befolkning på at få de nye pengesedler annulleret. I øjeblikket nægter mange ortodokse at hæve penge i automater, fordi disse udbetaler nye sedler. I stedet går ortodokse så i bankerne og beder om at få gamle sedler udbetalt.

I Jerusalem har overstregningen af de mange sedler skabt et reelt problem, idet butiksindehavere uden for de religiøse nabolag nægter at tage imod de overstregede pengesedler som betaling.

»Jeg afviser de overstregede sedler, og det gør alle butiksejere, jeg kender, i øvrigt også,« siger Moshe Vaknin, der ejer en lille kiosk i Jerusalems Bakaa-kvarter.

Dele af Israels ortodokse befolkning, der udgør rundt regnet ti procent af den samlede befolkning på i alt otte millioner, følger ortodokse rabbineres strenge forbud, når det gælder adskillelse mellem kønnene.

Dele af den ortodokse befolkning mener, det er forbudt at se billeder af kvinder - også selv om kvinderne er anstændigt påklædt. Derfor er det kun mænd, der optræder i en række af de ortodokse aviser og på ortodokse hjemmesider. Eksempelvis blev Hilary Clinton bortcensureret eller sløret i en række ortodokse aviser under sidste års amerikanske valgkamp.

I løbet af de seneste år er mange offentlige busser i de ortodokse områder blevet opdelt mellem mænd og kvinder, til trods for at Israels højesteret har forbudt dette fænomen.