»Vores Muhammed er en god mand, som græder over ugerningerne«

Tre millioner eksemplarer af Charlie Hebdo rammer i dag diske over hele verden. Forsidetegningen og den ellers forsonende tekst er allerede blevet genstand for debat og protester fra den muslimske verden.

Foto: MARTIN BUREAU. Tegneren Renald »Luz« Luzier sov over sig og kom ikke til det redaktionsmøde, der endte med massakren på satiremagasinet Charlie Hebdo. Han greb farver og papir straks efter angrebet og tegnede blandt andet den allerede omdiskuterede forside på det første nummer af bladet efter blodbadet. Foto: Yoan Valat
Læs mere
Fold sammen

PARIS: Aviskioskmanden ved Saint-Paul-metrostationen i det centrale Paris ryster opgivende på hovedet.

»Flere hundrede kunder har de seneste dage været forbi for at bede mig lægge det nye nummer til side til dem. Men det kan jo ikke lade sig gøre, og hvordan skal man overhovedet få distribueret alle de eksemplarer?«

»Det eneste, jeg ved med sikkerhed, er, at det bliver totalt kaos: Ce sera le bordel!«

Charlie Hebdo vækker altid opmærksomhed – begejstret såvel som forarget – når det satiriske magasin lander i kioskerne. Men efter massakren på store dele af redaktionen i sidste uge har udgivelsen af dagens nummer udviklet sig til en verdensbegivenhed.

Det sædvanlige oplag på 60.000 eksemplarer er blevet forhøjet til ikke færre end tre millioner, hvoraf en del vil blive sat til salg uden for Frankrig – også i Danmark, hvor 300 eksemplarer ventes at ankomme i morgen eller fredag. Den nye udgave af satirebladet vil blive udgivet på seks sprog. Papirudgaven kommer både på fransk som normalt og på italiensk og tyrkisk. Dertil kommer en elektronisk udgave på engelsk, spansk og arabisk.

Allerede fredag gik de overlevende redaktionsmedlemmer med hjælp fra tidligere medarbejdere i gang med forberedelserne. En proces der i lånte lokaler hos dagbladet Libération er foregået isoleret fra omverdenen. Indtil i går var stort set intet sluppet ud. Bortset fra anekdoten om, hvordan klummeskriveren Patrick Pelloux på det første redaktionsmøde fik sine trykkede kolleger til at flække af grin med et ironisk spørgsmål om, hvorvidt der var nogen aktuelle emner, man kunne knalde til.

I virkeligheden var der naturligvis ingen tvivl, og natten til i går kunne Charlie Hebdo præsentere sin nye forside, der – ikke overraskende – endnu en gang er forbeholdt Muhammed. Tegningen, der er signeret af Luz alias Renald Luzier, viser en grædende profet med et skilt, hvorpå der står: »Jeg er Charlie« under overskriften »Alt er tilgivet«.

I går fortalte en stærkt bevæget Luz, at han som indledende katarsis allerede dagen efter massakren havde tegnet sine døde kolleger »med røven i vejret« under overskriften »skråt op med ytringsfriheden«. Efter en lang række forkastede ideer endte han med endnu en Muhammed-tegning. Men en sjældent forsonende af slagsen:

»Vores Muhammed er en god mand, der græder over ugerningerne begået i hans navn. Vores Muhammed er uendeligt langt mere sympatisk end deres – de humorforladte røvhuller, som terroristerne er.«

»Samtidig er det vores helt egen forside, der bevidst ikke forholder sig til det symbolske åg, som ytringsfrihedens helte, omverdenen har lagt på vores skuldre de seneste dage. Det er ikke en forside med skudhuller, men en forside som får os selv til både at grine og græde,« forklarede Luz.

En opfordring til vold

Trods tegnerens »brugsanvisning« til sit værk er en rasende debat om forsiden naturligvis allerede brudt ud. Eksempelvis hævder en lang række internetbrugere med slet skjult freudiansk tilfredshed, at man kan finde ikke færre end to sæt mandlige kønsorganer tegnet ind i profetens hovedbeklædning og ansigt.

I en helt anden boldgade afviser det egyptiske Dar al-Ifta, som er en af den islamiske verdens vigtigste religiøse autoriteter, at tage imod, hvad der ellers ligner en udstrakt hånd fra Charlie Hebdo:

»Denne aktion er en uretfærdig provokation mod verdens 1,5 mia. muslimer og vil vække en ny bølge af had mod det franske og de vestlige samfund i stedet for den nødvendige dialog,« advarer Egyptens religiøse ledere, som dog samtidig opfordrer alverdens muslimer til at afstå fra ny voldsudøvelse.

Der er med andre ord ikke stor sandsynlighed for, at »Plantu«s tegning på forsiden af Le Mondes tirsdagsudgave bliver virkelighed, når Charlie Hebdo kommer på gaden. Den viser en imam, en katolsk biskop og en rabbiner – alle med et saligt grin, mens de læser i et eksemplar af magasinet.

Men læst vil det nye nummer af Charlie Hebdo helt sikkert blive.