Vores mænd i Havana?

Højtstående cubanske ledere spionerede for Spanien, hævder Raúl Castro i en video, der viser billeder fra de udrensedes ’vilde’ fester.

Raúl Castro (til venstre) har fyret både regimets mangeårige nr. 3, Carlos Lage, og tidligere udenrigsminister, Felipe Pérez Roque (til højre). Begrundelsen findes på en seks timer lang video. Fold sammen
Læs mere
Foto: Enrique De La Osa/ Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ser temmelig uskyldige ud, billederne fra festen på Conrado Hernández’ finca nær ferieparadiset Varadero. Øl kølet ned i termotasker – en umulig luksus for almindelige cubanere – flyder ganske vidt i rigelige mængder. Men selv for de spartanske Castro-brødre burde det ikke være nok til at sætte gang i en større intern udrensning.

Billederne, der blev offentliggjort tidligere på ugen af en TV-station i Miami, er da også blot en del af et større bevismateriale. De indgår i en seks timer lang video, hvori Raúl Castro over for kommunistpartiets medlemmer begrunder fyringen i marts af bl.a. regimets mangeårige nr. 3, Carlos Lage, og tidligere udenrigsminister, Felipe Pérez Roque.

Ifølge Raúl havde de udrensede ikke blot opført sig illoyalt over for den aldrende revolutionsledelse. De havde også via Hernández – værten ved festen – forsynet den spanske efterretningstjeneste med følsomme oplysninger. Eller som Fidel med floromvunden retorik formulerede det i en af de kronikker, han sprøjter ud fra sit otium:

»Magtens honning vakte ambitioner og førte dem ud i skamløshed, mens den ydre fjende nærede store forhåbninger til dem.«

Mellemmanden i den angivelige konspiration har ganske rigtigt tætte forbindelser til Spanien. Conrado Hernández fungerede indtil sin anholdelse i slutningen af februar som det baskiske handelskammers repræsentant i Cuba med ganske pæn succes.

Omdirigerede flod
Det var bl.a. Hernández’ fortjeneste, at Cuba i 2005 investerede i tusindvis af nye el-generatorer fra den nordspanske region. Effektivt arbejde, som baskerne betalte rundhåndet, og som var muligt i kraft af hans gode forbindelser til ungdomsvennen Carlos Lage.

Så meget pot og pande var de to angiveligt, at den nu tidligere sekretær for statsrådet omdirigerede strømmen i en flod, så den kom til at løbe gennem Hernández’ ejendom. Men ikke nok med det.

Hernández lod desuden oplysninger fra sine højtstående venner flyde videre til den spanske efterretningstjeneste CNI. Det indrømmer han i hvert tilfælde selv i Raúl Castros video, der også viser optagelser fra et møde med spanske agenter.

Den spanske ambassade i Havana har afvist enhver forbindelse til Hernández. Tre ansatte er ganske vist blevet trukket hjem, efter at beskyldningerne blev kendt. Men det er usandsynligt, at Lage og Pérez Roque via Hernández har forsynet spanierne med information i stor stil. I så fald var de næppe sluppet med en ’pyjamas-ordning’, som cubanerne kalder en tvangspensionering, der bærer straffen i sig selv.

Spionaffæren er formentlig blot et påskud, der yderligere skal understrege de udrensedes manglende loyalitet, vurderer en kilde i kommunistpartiet over for den spanske avis El País. Raúl vil understrege, at det stadig er ham, der bestemmer. Også nu hvor et tøbrud i forholdet til USA er på vej.

Lage og Pérez Roque, der er henholdsvis 58 og 44 år, der var ansat til at lede Cuba ind i en ny ære, omtalte hånligt Castro-brødrene som ’dinosaurerne’ under deres fester i Matanzas.

Det skulle de aldrig have gjort.