Von der Leyen tigger EU-Parlamentet om støtte: Lad os komme i gang

Ursula von der Leyen kan ikke vente med at komme i gang med sit arbejde som formand for EU-Kommissionen.

»I dag beder jeg jer om at støtte mig, så Europa kan komme videre,« siger von der Leyen i EU-Parlamentet i Strasbourg. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERICK FLORIN

Efter et turbulent forløb med ekstra høringer og afviste kommissærkandidater venter onsdag den store eksamen for EU-Kommissionens kommende formand, Ursula von der Leyen.

»I dag beder jeg jer om at støtte mig, så Europa kan komme videre,« siger von der Leyen i EU-Parlamentet i Strasbourg.

»Min besked er klar: Lad os komme i gang med arbejdet.«

Den kommende formand gennemgår de områder, som hun vil fokusere på de kommende fem år, et efter et.

Centralt blandt den næste EU-Kommissions ambitioner står bekæmpelsen af klimaforandringer og den grønne omstilling.

»Den skal være retfærdig og inklusiv. Ellers vil den aldrig komme til at ske. Det vil kæve store investeringer og oplæring af mennesker. Og det vil kræve både offentlige og private penge,« siger von der Leyen.

Et andet område, hvor den tidligere tyske forsvarsministers initiativer og udmeldinger vil blive fulgt tæt, er migration.

De seneste år har stigende migration til Europa, der toppede i 2015, splittet EU-landene, som ikke kan blive enige om, hvordan de skal indrette et fælles asylsystem. Det nuværende system er brudt sammen.

I talen understreger von der Leyen, at én ting er sikkert:

»Europa vil altid give beskyttelse til dem, der har brug for international beskyttelse.«

»Det er i vores interesse, at dem, som bliver her, er integreret i vores samfund. Vi må også sikre, at dem, der ikke har ret til at være her, bliver sendt tilbage til deres hjemland,« siger tyskeren.

Hun vil have reformeret asylsystemet uden at glemme værdierne »solidaritet og ansvarlighed«.

»Vi skal skabe muligheder i oprindelseslandene. Det bliver ikke nemt, men lad os erindre Vaclac Havels (tidligere tjekkisk præsident og forfatter) ord: Det er det gode og rigtige at gøre,« siger hun.

Undervejs i åbningstalen er der også en hilsen til Jean-Claude Juncker, som er fungerende formand for EU-Kommissionen. Han kan, hvis EU-Parlamentet som ventet støtter tyskeren onsdag, gå på pension 1. december.

Von der Leyen takker Jean-Claude Juncker og tilføjer:

»Den arv, som han efterlader, taler et klart sprog.«

Junckers mandat udløb 31. oktober november. Men Europa-Parlamentet afviste flere af von der Leyens kandidater til EU-Kommissionen, og derfor måtte hendes start udskydes.

/ritzau/