Volkswagen er på vej med massefyring

I tusindvis af mennesker mister deres arbejde på Volkswagens fabrikker i Wolfsburg og i fabrikker uden for Tyskland. Der skal spares og investeres i elbiler.

Matthias Müller, topchef hos Volkswagen, på pressekonferencen i bilgigantens hovedkvarter i Wolfsburg, hvor meddelelsen om massefyringen kom fredag. Scanpix/Ronny Hartmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et tiltag, der skal øge overskuddet og give penge til omstilling til produktion af elbiler, vil Volkswagen (VW) skære 30.000 job frem mod 2020.

Det bekræftede VW fredag ifølge de internationale nyhedsbureauer.

Nedskæringen skal give en besparelse på 3,7 milliarder euro - 27,5 milliarder kroner.

Ifølge Reuters ryger der 23.000 arbejdspladser i Tyskland, der er et af de lande, hvor det er dyrest at producere biler for koncernen.

Besparelserne er en del af en større plan for fremtiden, der involverer store investeringer i produktion af elbiler. "Fremtidspakken", er den døbt.

Fagforeningerne har accepteret nedskæringerne. VW har i stedet lovet at skabe 9000 arbejdspladser i udvikling og produktion af elbiler, og de skal placeres i Tyskland, skriver Reuters.

Der skal blandt andet bygges en eldreven sportsvogn i hjembyen Wolfsburg og en mindre elbil i den østtyske by Zwickau. Både motorer og batterier skal bygges i Tyskland.

- Fremtidspakken er det største moderniseringsprogram i vores kernemærkes historie, sagde topchefen hos VW, Matthias Müller, på en pressekonference fredag i Wolfsburg.

- Vi er alle bevidste om, at det egentlige arbejde først begynder nu.

VW løb i 2015 ind i en af sine største kriser nogensinde. Det skete, da det kom frem, at selskabet i årevis har installeret særlige computerprogrammer i sine biler. Programmerne er designet til at snyde myndigheder, der tester for skadelige udstødningsgasser.

VW har ellers brandet sig selv på at være god for miljøet. Det var VW, som mere eller mindre egenhændigt opfandt mottoet "Clean Diesel" til sine dieselbiler.

Sagen truede med at knække VW i en storm af milliardbøder, der fik selskabet til at love større fokus på elbiler.

VW er en af verdens største bilproducenter og ejer brands som VW, Audi, Porsche, Seat og Skoda.

Selskabet blev startet i 1937 og beskæftiger ifølge nyhedsbureauet dpa i øjeblikket 624.000 mennesker verden over, 282.000 af dem i Tyskland.

De mange mennesker producerede i fjor lidt over ti millioner biler.

/ritzau/