Voldtægtsskulptur skaber vrede i Polen

I den polske by Gdansk blev en skulptur opstillet, der viste en soldat fra Den røde Hær, der voldtager en gravid kvinde. Skulpturen er nu fjernet, men Rusland kræver yderligere handling.

Skulpturen af den sovjetiske soldat, der voldtager en gravid kvinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: JERZY BOHDAN SZUMCZYK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunst kan vække stærke følelser. I sidste uge blev der opstillet en skulptur i byen den polske by Gdansk, der viste en sovjetisk soldat, der voldtager en gravid kvinde. Skulpturen har vakt voldsom vrede både hos polske og  russiske myndigheder. Kunstneren risikerer to års fængsel, skriver magasinet der Spiegel, der citerer polske kilder.

Kunstneren er Jerzy Bohdan Szumszyk. Han ønskede, siger han, at vise de voldtagnes lidelser. Det er et velkendt faktum, at russiske soldater voldtog i millioner af kvinder i Østeuropa,  ikke mindst i Tyskland efter sejren over nazisterne.

Anklagemyndighederne i Polen har nu indledt en undersøgelse af, om kunstneren kan strafforfølges.

Skulpturen blev kun fremvist en enkelt nat, men det var altså nok. Den 26- årige kunstner viste den uden tilladelse ved siden af en sovjetisk tank, der står der til minde om, at Den Røde Hær befriede Gdansk i 1945.
 
Skulpturen er dramatisk udformet. Den sovjetiske soldat, der kan identificeres ved sin hjelm, ligger mellem kvindens ben og stikker en pistol ind i munden på hende. Skulpturens titel er "Komm, Frau." Politiet fjernede den hurtigt, men skaden var allerede sket. Den russiske ambassadør, Alexander Alexeyev, var rasende og sagde til pressen, at kunstneren besmudsede mindet om de 600.000 sovjetiske soldater, der gav deres liv i kampen for frihed og Polens selvstændighed. Han krævede en reaktion af de polske myndigheder.

Sagen har skabt voldsom debat i polske medier og på internettet. Gdansk var engang en tysk by under navnet Danzig, og mange kvinder i byen blev i Anden Verdenskrigs sidste fase voldtaget, men det gik også ud over polske kvinder. Emnet er stort set tabu i Rusland.