Voldtægtssager i Spanien får ambassade til at udsende varsel: Kom ikke alene og drik med måde

Unge amerikanere skal passe på, når de rejser til Spanien. Risikoen for voldtægt er nemlig vokset i landet i de seneste år. Og ofrene får ikke den rette behandling, når de henvender sig til myndighederne, lyder det fra den amerikanske ambassade i Madrid.

Efter at dommene i en række højprofilerede sager om seksuelt overgreb i Spanien har mødt store protester, er unge amerikanere nu blevet advaret mod at rejse alene til Spanien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ander Gillenea/AFP/Ritzau Scanpix

Den amerikanske ambassade i Spanien har udsendt en advarsel til unge amerikanere, der overvejer at komme til landet.

De bør drikke med måde og rejse med en ven eller et familiemedlem. For flere og flere i landet bliver udsat for seksuelle overgreb, skriver ambassaden. Og det gælder også amerikanere.

Spaniens indenrigsministerium har for nylig udgivet en rapport, der viser en stigning i antallet af seksuelle overgreb på landsplan gennem de seneste fem år. På samme tid er flere amerikanske statsborgere altså også blevet overfaldet i Spanien, skriver ambassaden.

»Hvis du har oplevet et seksuelt overgreb, skal du ringe 112 med det samme,« skriver ambassaden i advarslen:

»Og overvej at tage kontakt til en lokal advokat.«

Advarslen er ikke kun blevet udsendt på grund af stigningen i seksuelle overgreb og krænkelser, har Benjamin Ziff, næstkommanderende på den amerikanske ambassade i Madrid, forklaret til den spanske avis ABC.

»Det handler også om den behandling, amerikanske borgere får, efter at de er blevet overfaldet,« siger han til avisen.

Amerikanske anmelder voldtægt i Murcia

Ifølge BBC behandler de spanske myndigheder lige nu en sag om seksuelle overgreb, som tre unge amerikanske kvinder har anmeldt. De har anmeldt tre afghanske mænd for seksuelle overgreb nytårsaften i Murcia i det sydøstlige Spanien. Mændene nægter sig skyldige, skriver BBC.

Over for The New York Times har det spanske indenrigsministerium medgivet, at der har været en stigning i antallet af seksuelle overgreb i landet gennem de seneste fem år. Men Spanien er stadig et af de europæiske lande, hvor der bliver anmeldt færrest seksuelle overgreb.

I 2017 blev der ifølge Eurostat anmeldt tre voldtægtssager for hver 100.000 indbyggere i landet. Til sammenligning blev der samme år anmeldt 70 voldtægter i Sverige per 100.000 indbyggere, skriver The New York Times.

Men Spanien har fået hård kritik for sin håndtering af voldtægts- og overgrebssager i de senere år. I november indtog tusindvis af vrede spaniere gaderne, da fem mænd blev frikendt for voldtægt af en 14-årig bevidstløs pige.

De blev i stedet givet en mildere straf for »seksuelle overgreb«, fordi voldtægt ifølge spansk lov kun kan finde sted ved brug af vold. Og da den 14-årige pige ikke var ved bevidsthed, kunne hun ikke kæmpe imod. Ergo var der teknisk ifølge den spanske domstol ikke tale om en voldtægt.

En lignende sag udspillede sig i 2018, da fem mænd – som kaldte sig for »ulveflokken« – blev frikendt for voldtægt af en 18-årig pige, selv om de havde filmet, hvordan de misbrugte hende i opgangen til hendes lejlighed efter en byfest. De efterlod hende nøgen og stjal hendes telefon.

Men der var ikke beviser for, at de brugte vold, lød den første dom, som mødte store protester i Spanien. De er siden blevet dømt for gruppevoldtægt og idømt 15 års fængsel hver.

Spanien er en enormt populær feriedestination for millioner af turister verden over. I fjor besøgte 83,7 millioner turister landet, skriver The New York Times – og tre millioner af dem var amerikanere.