Voldtægtsrygte kan udløse diplomatisk krise

Tyske politikere er vrede over den russiske udenrigsministers indblanding i en kriminalsag fra Berlin. Løbske rygter om voldtægt af en 13-årig pige i Berlin er blot det seneste led i russisk propagandakrig.

På en pressekonference har Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, omtalt den påståede voldtægt af en 13-årig pige i Berlin og anklaget tysk politi for »at dække over virkeligheden af indenrigspolitiske grunde«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Gennem 30 timer er en 13-årig berlinsk pige med russiske aner brutalt blevet voldtaget af mindst fem indvandrere, efter at hun forinden var blevet bortført. I hvert fald ifølge vedholdende rygter.

Rygterne bliver imidlertid afvist på det kraftigste af tysk politi. Alligevel er det, der begyndte som et voldtægtsrygte, nu ved at ende som en diplomatisk krise mellem Tyskland og Rusland.

Russiske medier beskylder tysk politi for at lyve om voldtægten, og de får støtte fra den absolutte politiske top i Kreml. Senest har den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, på en pressekonference i Moskva anklaget tysk politi for »at dække over virkeligheden af indenrigspolitiske grunde«.

Flere tusinde af Tysklands godt seks millioner borgere med russiske rødder er gået på gaden for at protestere mod »voldtægten« og mod Merkels flygtningepolitik i det hele taget.

Sergej Lavrovs indblanding har ført til tysk irritation. I Berlin undrer CDU-senator for indre anliggender, Frank Henkel, sig ifølge Tagesspiegel »meget over Moskvas indblanding i en løbende efterforskning. Anklagen om at efterforskerne skulle have dækket over noget bliver ikke mere rigtigt af at blive gentaget konstant.«

Tysk politi slår tilbage

Sagen begyndte 11. januar, da den 13-årige »Elena« med tysk-russiske aner i Berlin blev meldt savnet af sin familie. Efter 30 timers fravær blev pigen fundet af forbipasserende, og hun fortalte i første omgang til tyske kriminalbetjente, at hun blev kidnappet af »sydlandske typer«, der tvang hende ind i en bil og førte hende til en lejlighed, hvor hun blev slået og voldtaget.

Under en efterfølgende afhøring ændrede pigen dog forklaring og oplyste, at hun var fulgt frivilligt med mændene. Forældrene fastholder imidlertid, at der var tale om bortførelse og voldtægt og påstår, at hendes forklaring blev ændret efter pres fra tysk politi.

Efter en lægeundersøgelse af den 13-årige pige har politiet i en facebookopdatering oplyst, at »Elena« hverken blev bortført eller voldtaget. I øjeblikket har efterforskerne rettet mistanke mod to mænd i begyndelsen af 20erne, der mistænkes for seksuelt samkvem med pigen – ifølge politiet muligvis med pigens samtykke, hvilket dog stadig er ulovligt.

Ikke desto mindre har russiske medier fra begyndelsen kastet sig over sagen som et eksempel på massevoldtægt begået af kriminelle indvandrere.

Som det første producerede en russisk TV-journalist i Berlin et indslag med pigens ulykkelige tante, der grædende beklager voldtægten.

I indslaget ser man blandt andet en demonstration, der ifølge journalisten består af bestyrtede russere i Tyskland, men reelt er der tale om medlemmer af det tyske naziparti, NPD, der demonstrerer mod udlændinge som voldtægtsforbrydere. Samtidig kæder indslaget voldtægter sammen med antallet af flygtninge i Tyskland.

Når både russiske medier og det russiske udenrigsministerium med fuld styrke kaster sig over voldtægtsrygter i en forstad til Berlin, er det ifølge tyske kommentatorer blot det seneste eksempel på russiske propaganda-fremstød i vestlige lande:

»Russiske medier synes at have en interesse i at vende stemningen mod flygtninge i Tyskland. Til det formål holder de sig ikke tilbage fra at instrumentalisere ekstremister fra både højre og venstre, såvel som Tysklands russiskstammende befolkning,« skriver tabloidavisen Bild.