Voldsomme optøjer i Nordirland

Demonstranter kaster med sten og flasker mod politiet, der svarer igen med vandkanoner og gummikugler. Mindst en civil og fire politibetjente er såret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: Protestantiske demonstranter i Belfast beskyder politiet med sten og flasker, og politiet prøver at standse optøjerne med vandkanonerne og gummikugler. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Optøjerne er eskaleret i Nordirland, efter at titusinder af protestanter fredag marcherede iført orange skærf og viftende med britiske flag flere end ti forskellige steder i Nordirland. De pro-britiske protestanter går hver sommer parade i den britiskstyrede provins, og paraden er gentagne gange eskaleret til voldelige sammenstød, da de nordirske katolikker, hvoraf mange ønsker genforening med Irland, betragter paraden som en provokation.

Der er blevet indsat ekstra politi fra England, Skotland og Wales, der forsøger at forhindre sammenstød mellem de to grupperinger.

Sent fredag meldes der om, at en person er såret i det nordlige Belfast, og at han er bragt på hospitalet.

Politiet oplyser, at fire betjente er blevet såret i sammenstød på grænser mellem katolske og protestantiske områder. Politiet er blandt andet blevet angrebet med benzinbomber, skriver den britiske avis The Guardian.

»De personer, der bruger protesterne som dække for at angribe politiet, skader den sag, de støtter, massivt,« siger den nordirske førsteminister, Peter Robinson, der er leder af den decentrale regering i Nordirland.

Protestanterne er blandt andet oprørte over, at myndighederne har besluttet, at de ikke må marchere langs en vej, der adskiller det katolske og det protestantiske samfund; et sted, hvor der hyppigt er opstået problemer ved tidligere parader.