Voldsom uro i Yemens hovedstad

Oprørere angriber premierministers bilkortege, mens andre oprørere kæmper tæt ved præsidentpaladset.

Læs mere
Fold sammen

YEMEN: Oprørere fra Yemenss shiamuslimske mindretal forsøgte mandag formiddag at dræbe landets premierminister, da de beskød hans bilkortege i forbindelse med, at han forlod et møde i præsidentpaladset.

Samtidig var der voldsomme skudvekslinger mellem oprørere og regeringsstyrker andre steder i den centrale del af Yemens hovedstad Sanaa.

Reuters rapporterer, at premierministeren Khaled Bahah slap uskadt fra attentatforsøget, der blev begået af houthi-krigere, som tilhører landets shiamuslimske zaidi-mindretal.

Houthi-krigerne har siden september haft kontrol med hovedparten af hovedstaden i Yemen, og mandag udkæmpede de ifølge Reuters artilleri- og skuddueller med regeringsstyrker tæt på præsident Abd-Rabbu Mansour Hadis palads.

Godt tilskyndet af Iran har zaidierne krævet og har fået større indflydelse i landets parlament, men er ikke tilfredse med magtfordelingen i det ellers overvejende sunnimuslimske land. En del af den politiske aftale var, at de shiamuslimske houthi-krigere skulle forlade hovedstaden. Det er ikke sket, og oprørerne har etableret sig ved checkpoints og egne bevogtede bebyggelser, hvor der også blev kæmpet mandag.

Yemen er samtidig dybt splittet i stammeopgør, hvilket har medført, at al-Qaedas afdeling på Den Arabiske Halvø har fundet et solidt fodfæste i landets sydlige del, og som de to brødre, der begik massakren på Charlie Hebdo i Paris, havde tæt kontakt med.

Kampene i Sanaa begyndte fra morgenstunden, men sent på eftermiddag blev der ifølge oprørerne indgået en våbenhvile.