Voldsom debat i Tyskland: »Når Thomas Müller kan blive fyret på gråt papir, kan det så også gå ud over mig?«

Ikke siden Mesut Özil trak sig fra det tyske fodboldlandshold efter Tysklands katastrofale VM i Rusland, har landsholdet fyldt så meget i de tyske medier. Og endnu engang udgør landsholdet et spejl for Tysklands overordnede udvikling.

Det har udløst stor debat i Tyskland, at fodboldlandstræneren Jogi Löw har fyret tre stjerner fra det tyske landsholds med angriberen Thomas Müller som den mest kendte. Mange mener, at Jogi Löw har handlet uden stil og blot prøver redde sit eget skind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Recine /scanpix

Glem alt om det tyske karneval og tyske politikeres mere eller mindre heldige vittigheder om kønsneutrale toiletter. Eller at det i fredags var helligdag i Berlin på grund af kvindernes internationale kampdag. Eller at væksten er gået i stå i Tyskland.

I den foregange uge er der kun blevet diskuteret én ting i de tyske busser, kantiner og »Kneiper«, Og det er landstræner Jogi Löws fyring af tre af landets forkætrede fodboldhelte fra VM-holdet i 2014, Thomas Müller, Jerome Boateng og Mats Hummels. Löw ønsker med »triple-fyringen« at »sende et tydeligt signal om fornyelse« og give »yngre spillere bedre muligheder for at udfoldee sig.«

Det er ikke fordi, at mange tyskere ikke kan se, at der skal fornyelse til på fodboldlandsholdet. Efter det katastrofale VM i Rusland, hvor Tyskland for første gang nogensinde røg ud i den indledende runde, er det kun midtbanespilleren fra Juventus Sami Khedira, der er blevet sorteret fra.

Mesut Özil valgte selv at trække sig efter stormvejret om hans billeder med Tyrkiets præsident Erdogan.

Den tyske landsholdspiller Mesut Özil lod sig inden VM fotografere med Tyrkiets præsident Erdogan. Efter VM trak Özil, der er født i Tyskland af tyrkiske indvandrere, sig fra landsholdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAYHAN OZER / AFP / scanpix.

Hvorfor fyre nu?

Men hvorfor så pludselig ty til fyringer nu? Det er intet mindre end tre en halv måned siden, at »Die Mannschaft« spillede den sidste landskamp. Hvorfor fyre spillere fra Bayern München få dage inden, de skal spille den afgørende Champions League-kamp mod Liverpool?

Og er spillerne, der er lige omkring de 30, virkelig for dårlige til, at de fra nu af til i al evighed ikke må spille for det tyske landshold? Fodboldforbundet gjorde det  nemlig klart for dem, at beslutningen er definitiv.

Lederskribenter kritiserer

I modsætning til, hvad man måske skulle tro, er det ikke kun et tema, der har domineret sportssiderne i aviserne. Mange lederskribenter har kastet sig over emnet.

Det gælder blandt andet den konservative avis »Frankfurter Allgemeine Zeitung«, der på lederplads kritiserer landstræneren for at være »uden stil og anstændighed.« Hvad ligner det at fyre Müller, Boateng og Hummels helt uden varsel på blot fem-minutters møder i München?

Også spillerne med angriberen Thomas Müller, der har spillet 100 landskampe for Tyskland og sammen med  Bastian Schweinsteiger og Philipp Lahm i høj grad er kommet til at personficere det nye Tyskland, har kritiseret Löw hårdt:

»Jo længere, jeg tænker over det, jo mere sur er jeg over den måde, det foregik på,« udtalte angriberen i en video på de sociale medier, der hurtigt gik viral. F.eks. havde det tyske fodboldforbund (DFB) allerede pressemeddelelserne klar, før møderne var blevet afholdt.

Landsholdet er spejl for landet

Ifølge avisen »Frankfurter Allgemeine Zeitung« stikker debatten om de tre spillere dog dybere. På mange måder er det tyske landshold et spejl på det tyske samfund.

Op til EM i Frankrig 2016 blev landsholdet en uløselig del af debatten om, hvad det vil sige at være tysk i et land, der pludselig oplever stor indvandring og flygtningestrømme. Ifølge Alternative für Deutschlands leder, Alexander Gauland, var der nemlig ingen tysker, der ville have Jerome Boateng som nabo, da han har en tysk mor og en ghanesisk far.

Den tyske fodboldlandsholdstræner, Joachim Löw (til højre), der vandt VM med Tyskland i 2014, er kommet i stormvejr efter han i denne uge fyrede blandt andet forsvarsspilleren Jerome Boateng fra landsholdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / scanpix.

Op til VM i Rusland blev debatten blot endnu mere polariseret, da Mesut Özil, der er født i Tyskland af tyrkiske indvandrere, lod sig fotografere med Tyrkiets præsident Erdogan.

Debatten bølgede frem og tilbage i månedsvis, og Özil trak sig til sidst og anklagede fodboldforbundet for racisme.

Frygt på arbejdspladserne

I Müller, Boateng og Hummels' tilfælde er det ifølge Frankfurter Allgemeine snarere angsten for at blive fyret og ikke blive værdsat på sin arbejdsplads, der styrker debatten. For når de tre spillere med over 250 landskampe til sammen kan blive fyret, kan det så også ramme én selv?

»Kernen er, hvordan man skal behandle mennesker, som i et langt arbejdsliv har leveret varen, men hvor de overordnede nu ikke længere synes, de er dygtige nok. Tilsyneladende er der mange, der føler, at der ikke er sammenhæng mellem de flotte ord og de overordnedes handlinger - også på landsholdet,« fremfører avisens lederskribent.

Uanset hvad er der ingen tvivl om, at der vil hvile et massivt pres på Jogi Löw, når Tyskland om få uger spiller den første EM-kvalikationskamp mod Holland. Taber landsholdet igen, vil endnu flere stille spørgsmål ved »triple-fyringen«.

Eller som Thomas Müller, der ellers er kendt for at være en spøgefugl, næsten truende udtalte på video i løbet af ugen: »Kampen er endnu ikke forbi.«