Voldsom debat: 78-årig tiltalt for at have sex med alzheimers-ramt kone

En 78-årig amerikaner har sat gang i debatten i USA. Han er tiltalt for seksuelt overgreb på sin kone, der led af fremskreden alzheimers, men hvem skal afgøre, om en dement eller alzheimers-ramt person må dyrke sex?

Den 78-årige Henry Rayhons (billedet) er tiltalt for at dyrke sex med sin kone uden hendes samtykke. Screendump: KIMT TV.
Læs mere
Fold sammen

Henry Rayhons på 78 år er tiltalt for seksuelt overgreb på sin kone, der led af alzheimers.

Debatten raser i det amerikanske. Hans kone, Donna Lou Rayhons, kunne ikke længere huske sin datters navn og boede på plejehjem i Garner, Iowa, da episoden udspillede sig. Men hun gjorde heller ikke modstand mod sin mand og viste heller ikke tegn på overgreb, skriver The New York Times og Washington Post.

Så hvem skal afgøre, om en dement person må dyrke sex - og har retten ret til at bryde ind?

Henry og Donna Rayhons havde været gift siden 2007, og flere kilder siger, at de havde et godt og kærligt ægteskab.

Henry Rayhons, gårdejer og tidligere parlamentsmedlem i Iowa, har aldrig været dømt for seksuelle overgreb før.

15. maj fortalte plejehjemspersonalet Henry Rayhons, at Donna Rayhons altså ikke var i stand mentalt til at have sex.

Men 23. maj lyder det dog fra Donna Rayhons værelseskammerat på plejehjemmet, at Henry Rayhons var kommet ind i rummet og havde trukket diskretionsgardinet for, hvorefter der var lyde, der tydede på sex.

Overvågningskammera viser samtidig, at Henry Rayhorns havde brugt godt en halv time sammen med sin kone.

Han kom ud af værelset med hendes undertøj, som han smed i en vaskekurv. Samme aften blev Donna Rayhons undersøgt for voldtægt og hendes sengetøj blev sendt til retsmedicinsk afdeling.

Donna Rayhons datter fra et andet ægteskab havde også tidligere klaget over Henry Rayhons upassende seksuelle kontakt med hendes mor. Efter det gav plejepersonalet ham også besked om, at han ikke måtte dyrke sex med sin kone.

Ifølge Henry Rayhons bad hans kone stadig om sex og efter hans udsagn, nød hun det også, men han husker ikke at have haft sex med hende den aften.

Henry Rayhons blev formelt anholdt efter Donna Rayhons død i august 2014. Han står tiltalt for at have dyrket sex med en person, der ikke har udtrykt samtykke.

Sagen har vakt stor opsigt i USA, hvor amerikanerne diskuterer, om der skal sættes nye grænser for, hvornår ældre og syge mennesker kan dyrke sex.