Volden tager til i Bahrain

Sort røg og ildevarslende lyde over Perlepladsen i Bahrain her til morgen.

Perlepladsen her til morgen. I løbet af i dag ventes flere sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker. Fold sammen
Læs mere
Foto: HAMAD I MOHAMMED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Imens Muammar Gaddafi ihærdigt forsøger at forstumme protesterne mod ham i Libyen, bliver kritiske røster fra folkedybet længere østpå mere og mere umulige at overhøre.

I Bahrain er uropolitiet begyndt at gå direkte til angreb på demonstranter, som har fyldt gaderne siden den 14. februar. Lige nu stiger sort røg, flammer og tåregas op fra Perlepladsen, og læger omkring torvet får ikke lov til at behandle de omkring 200 sårede. To meldes dræbt.

- Hvad har vi gjort? Vi udøver kun om vores folkelige ret, siger et øjenvidne til Al Jazeera.

Kongen får hjælp

Det voldelige traktement kommer dagen efter, kong Hamad indførte undtagelsestilstand i østaten. Den er fastsat til tre måneder. Det er nu hæren, som har ansvaret for at "værne om landets og folkets sikkerhed!", som det lød i meddelelsen fra kongen.

Og de kommer ikke til at kæmpe kampen alene.

I går sendte Saudi-Arabien 1.000 soldater til landet for at hjælpe sikkerhedsstyrkerne med at slå oprørene ned. Yderligere 500 politifolk vil komme fra De Forenede Arabiske Emirater.

Kræver reformer

Demonstranterne består af det store shiamuslimske flertal i befolkningen på cirka en halv million mennesker. Kravet har fra opstandens begyndelse været at få gennemført politiske reformer. Toppen af samfundet, det sunnimuslimske kongedømme, har ikke ville imødekomme kravene, men forsøgte kort efter demonstrationernes begyndelse at mildne befolkningen. Sådan da.

Den 26. februar foretog kong Hamad en ministerrokade, hvor fire ministre blev sat fra bestillingen. To af dem var medlemmer af kongefamilien. Premierminister Sheikh Khalifah ibn Salman al-Khalifah fik dog stadig lov til at fortsætte sit 40 år lange embede. Dette ophidsede demonstranterne, og de sidste uger er opstanden mod styret vokset og vokset.

BBCs korrespondent I Bahrain melder om aktivitet i hovedstaden kort efter daggry i dag. Lyden af helikopterene melder sig sammen med et opbud af kampvogne og sikkerhedsstyrker. Endnu en dag i Mellemøsten.