Volden i Irak er halveret

2007 har været et af de blodigste år i Irak, men i de seneste uger er uroen aftaget betydeligt. Ifølge USAs militær er antallet af angreb og døde mere end halveret siden i sommer.

Der er roligere nu i Irak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Søndag var en af de blodigste dage længe i Irak, da 22 mennesker omkom i diverse angreb rundt om i landet. Men det er i sig selv en god nyhed, at volden brød mønsteret, og at søndagen ikke lignende nogen andre dage i de seneste mange uger.

Generelt er volden aftagende. Den er ikke elimineret, men den er reduceret til det laveste niveau siden 2005, oplyser amerikansk militær. I forrige uge registrerede amerikanerne i alt 575 angreb på koalitionsstyrker og irakere.

Det er 55 procent færre end gennemsnittet i juni, da urolighederne toppede med op mod 1.600 angreb en enkelt uge.

De færre angreb har samtidig nedbragt antallet af omkomne med 60 procent for hele landet og hele 75 procent alene i Bagdad.

»Selv om volden går i den rigtige retning, så er der stadig en hård kamp forude,« lyder det fra amerikanske officerer i Irak.

Den positive udvikling skyldes flere ting. Trods stor modstand selv langt ind i militæret iværksatte præsident George W. Bush i foråret en militær optrapning, og USA har nu flere soldater i Irak end på noget tidspunkt efter invasionen – 175.000 mand. Den større tilstedeværelse har i sig selv lagt en dæmper på landet, og den shiitiske præst og militsleder, Moktada al-Sadr, har beordret sine krigere til at forholde sig i ro.

Folkebevægelse
Amerikanernes strategi med at skabe fred ved hjælp af lokale har samtidig båret frugt. 75.000 irakere – især sunnimuslimer – menes nu at være med i en decideret folkebevægelse, heraf modtager 45.000 af dem 300 dollar om måneden og våben fra amerikanerne for at deltage i kampe mod al-Qaeda i Irak og andre terror- eller oprørsbevægelser. Den folkelige deltagelse har stor betydning for, at al-Qaeda i Irak er stærkt svækket, og at kvarterer i Bagdad nu meldes nærmest fredelige.

»Jeg kunne ikke klare mig uden dem,« fortæller kaptajn Troy Thomas, hvis Første Kavaleri har ansvaret for sikkerheden i en del af hovedstaden. 42 ud af hans 49 vagtposter og checkpoints er nu bemandet af irakere – nogle steder endda blandede sunni- og shiamuslimer – og de er langt mere effektive, end kaptajnens egne soldater kunne være.

»De voksede op i området. De ved, hvem der hører til her, og hvem der ikke gør,« siger Troy Thomas til Los Angeles Times.

Præsident Bush kalder det en »betydelig fremgang«, at der på lokalt plan synes stadig større vilje til at skabe fred og genopbygge infrastrukturen, og at der ligefrem synes at ske en forsoning mellem sekterne. Men han beklager, at den samme vilje stadig ikke vist sig på nationalt plan, hvor parterne er langt fra hinanden.