Volden eskalerer i Østukraine trods våbenhvile

Observatører melder om en kraftig stigning i antallet af kamphandlinger i Østukraine i weekenden, hvor der blandt andet er registreret 1.166 ekspolsioner i løbet af seks timer.

Læs mere
Fold sammen

UKRAINE: Kampene er blevet intensiveret i Østukraine trods den to måneder gamle aftale om våbenhvile, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Aftalen om våbenhvile blev indgået i den hviderussiske hovedstad, Minsk, men situationen er alt andet end rolig mandag, hvor udenrigsministre fra aftalelandene Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland igen mødes for at diskutere implementeringen af aftalen.

Ukraines militær beskylder mandag prorussiske oprørere for at bruge tunge våben, der burde være trukket tilbage, efter en ukrainsk soldat er blevet dræbt og yderligere seks soldater er blevet såret.

»Rebellerne har ikke standset beskydningen af ukrainske positioner. I løbet af de seneste dage har fjenden brugt våben, der er bandlyst ifølge Minsk-aftalen,« siger talsmand for Ukraines militær Oleksandr Motuzyanyk ifølge Reuters.

Ifølge aftalen skulle begge parter trække tunge våben tilbage fra frontlinjen. Ifølge talsmanden har oprørere dog flere gange skudt mod regeringens tropper med de bandlyste våben. Separatisterne anklager dog regeringens tropper for tilsvarende at have fortsat brugen af tunge våben.

Observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) melder om en voldsom stigning i antallet af kamphandlinger i Østukraine hen over weekenden. Ifølge DR Nyheder har OSCE registreret ikke mindre end 1.166 eksplosioner i den selvudråbte republik Donetsk fra klokken 9.35 til klokken 15.00 søndag.

Forud for mødet mandag mellem de fire lande bag våbenhvileaftalen, siger Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, at han og hans tyske kollega er bekymrede over brud på våbenhvilen og manglen på politiske fremskridt i det krigshærgede land.

»Vi kommer til at minde vores kolleger - både russiske og ukrainske - om, at Minsk-aftalen skal respekteres, og at den skal respekteres inden udgangen af ??året,« siger han.

Over 6.000 personer er blevet dræbt, siden konflikten brød ud for omkring et år siden, da prorussiske oprørere i Østukraine modsatte sig afsættelsen af landets præsident og indsættelsen af en ny mere provestlig regering.