»Vold er lige så almindeligt i de arabiske klaner som at børste tænder«

Tyskland og Berlin hærges i stigende grad af arabiske klaner. Tirsdag blev fire brødre fra en libanesisk klan anholdt. Myndighederne styrker nu kampen mod den organiserede kriminalitet.

GERMANY GOLD COIN CRIME
En 100 kilo tung guldmønt blev i marts 2017 stjålet på spektakulær vis fra Bodemuseet i Berlin. Politiet offentligjorte efterfølgende et »screenshot« af de mistænkte fra stationen Hackescher Markt. Tre familiemedlemmer fra den såkaldte Remmo-klan er anklaget for røveriet. Guldmønten, »Maple Leaf«, er endnu ikke fundet og har en værdi af 3,75 mio. euro. Røveriet er blot et af de mange i en række, som myndighederne mener er begået af arabiske klaner i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Police/EPA/Ritzau Scanpix

»Poker-røveri« på Potsdamer Platz, overfald i juveler-afdeling i »Kaufhaus des Westens« og 2.000, der deltog i begravelsen af en eftersøgt kriminel, som var blevet skudt ned i en åben park, mens han stod i kø ved en isbod.

Det kunne lyde som en ny TV-serie om Berlins underverden, men det er ikke fiktion.

Det gælder også for røveriet af en 100 kilo tung guldmønt (»Maple Leaf«) til en værdi af 3,75 mio. euro, der fandt sted midt om natten i marts 2017 i Bodemuseet i det indre Berlin. De hætteklædte mænd benyttede en økse til at smadre glasskabet og rullede ifølge avisen Die Zeit guldmønten ud med en trillebør. Tre medlemmer af den arabiske Remmo-klan er nu mistænkt for røveriet.

»Big Maple Leaf« hed den 100 kilo tunge guldmønt, som turister indtil marts 2017 kunne beundre på Bodemuseet i Berlin. Medlemmer af klanmiljøet i Berlin er anklaget for røveriet, men mønten er endnu ikke fundet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marcel Mettelsiefen/EPA/Ritzau Scanpix.

Myndighederne reagerer

Det spektakulære røveri er et af de mange eksempler, der nu for alvor har fået myndighederne til at reagere over for klanerne, der i stigende grad har sat sig på den organiserede kriminalitet i Tyskland.

Tirsdag blev fire brødre fra en klan arresteret i Bochum, og i juli slog myndighederne til over for køb af 77 ejendomme i Berlin, som skulle bruges til at hvidvaske penge fra kriminalitet.

De tyske myndigheder vurderer, at 200.000 personer er knyttet til de arabiske klaner. Familierne kommer fortrinsvis fra Libanon og Tyrkiet. Langtfra alle er kriminelle, men 20 familier i Berlin menes at udgøre højborgen for klankriminaliteten. Tilsammen står de for næsten en fjerdedel af den organiserede kriminalitet i byen.

Parallelsamfund

Ifølge Dirk Jacob fra kriminalpolitiet i Berlin opererer klanerne helt efter deres egne regler: »Gerningsmændene tilhører et parallelsamfund. De retter sig efter en slags stammeregler. Tyske værdier og normer, især fra retsinstanser og myndigheder, bliver ganske enkelt ikke anerkendt,« siger Jacob til avisen Neue Westfälische.

Den tidligere borgmester i bydelen Neukölln, Heinz Buschkowsky (SPD), mener, at »vold i de arabiske klaner er blevet lige så almindeligt som at børste tænder«.

Asylansøgere sluses ind i klanerne

Adskillige tyske og internationale aviser har på det seneste afdækket, hvordan klanerne rekrutterer asylansøgere til kriminalitet.

Til Wall Street Journal siger Thomas Spaniel, der er ekspert i organiseret kriminalitet, at »klanerne systematisk har rekrutteret asylansøgere til de dårligste jobs, såsom at sælge narko i parker eller i metroen«.

Til avisen Bild, der onsdag lancerede en ny serie om klankriminalitet, fortæller et klanmedlem, hvordan asylansøgere som modydelse for gratis kost og logi skal sælge narko og deltage i prostitution. »Det har været en guldgrube,« udtaler han til avisen.

En pengetransport blev overfaldet den 19. oktober i centrum af Berlin. Der er paralleler til lignende overfald gennemført af arabiske klaner, som derfor også mistænktes for dette overfald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix.

»Vi har ignoreret disse mennesker«

Ikke mindst likvideringen af Nidaal Rabih – en af de stærke mænd i klanmiljøet – i en park i Neukölln i september, har fået politikerne til at reagere:

»Vi har bogstaveligt talt ignoreret disse mennesker i 30 år, og nu står vi med et kolossalt problem. De er tungt bevæbnede, de har erhvervet en stor formue, og vi må stoppe dem, før de legaliserer formuen,« siger borgmester Martin Hikel fra Neukölln (SPD) til Wall Street Journal.

Samme toner lyder fra indenrigsminister Herbert Reul (CDU) i Nordrhein-Westfalen, hvor politiet tirsdag arresterede fire klan-medlemmer: »De kriminelle må være klar over, at de skal overholde vores love og ikke klanernes regler.«

Hans partifælle, Falko Liecke fra Berlin, har opfordret til, at myndighederne i sidste instans må fjerne børnene fra klanerne, så de ikke også indrulleres i kriminalitet.

Brug for ressourcer

Flere i Tyskland peger på, at det vil kræve øget samarbejde mellem myndighederne over delstatsgrænserne og ikke mindst en fælles definition af »klankriminalitet«, hvis den organiserede kriminalitet skal inddæmmes.

Politiet efterlyser flere ressourcer samt unge tyskere fra indvandrermiljøerne, der vil arbejde i tjenesten. En rekrutteringsvideo fra politiet i Berlin udløste dog tirsdag voldsom debat.

I videoen ser man politiet og unge »rappe«, men videoen var instrueret af én, der tidligere havde produceret en video, som støttede attentatet på avisen Charlie Hebdo i Paris.