»Vold avler mere vold«

Israels offensiv i Gaza kan give forsvarsminister Ehud Barak point på hjemmebanen, men samtidig styrke den palæstinensiske modstand, siger eksperter.

En palæstinensisk dreng kaster sten efter israelske soldater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ahmad Gharabli /AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Offensiven mod det Hamas-kontrollerede Gaza har ifølge den israelske regering til formål at sætte en stopper for affyringen af raketter mod israelsk jord.

Men det kan ende med at øge radikaliseringen og sende et større antal palæstinensere i armene på de yderliggående grupper, advarer eksperter.

- Det er i hvert fald ikke freden, der bliver vinder ved denne offensiv. Vold avler mere vold, og i sidste ende skubber denne konflikt flere mennesker i hænderne på ekstremister, siger den israelske analytiker Yossi Mekelberg fra tænketanken Chatham House i London.

- En offensiv som denne vil sikkert svække Hamas. Der er store tab på deres side. Men selve konceptet omkring Hamas - ikke som bevægelse, men som koncept - udspringer af håbløshed og mangel på løsninger. Det styrker fundamentalismen, siger Mekelberg.

Hamas kan blive styrket
Samme vurdering kommer fra den danske Mellemøst-ekspert Michael Irving Jensen. Før eller siden vil der komme et svar fra Hamas på Israels overdrevne magtanvendelse i Gaza, siger han.

- Så kan det godt være, at de har smadret alle Hamas' raketaffyringsramper og bygget mure, der skal forhindre selvmordsbombere. Men problemet for Israel er jo bare, at det her også medvirker til at skabe motivation for denne type af politisk vold.
Samtidig risikerer Israel, at Hamas vil komme styrket ud af konflikten og stå stærkere end den mere moderate Fatah-bevægelse.

Men hvis den israelske offensiv i Gaza lykkes og Israel og Hamas indgår en ny våbenhvile, kan det blive den israelske forsvarsminister, Ehud Barak, der sejrer - på flere fronter.

Der er seks uger til israelerne skal til valg, og på nuværende tidspunkt er Baraks Arbejderparti bagud i meningsmålingerne. I spidsen ligger udenrigsminister Tzipi Livni og hendes Kadima-parti samt tidligere premierminister Benjamin Netanyahu fra højrefløjspartiet Likud, der går ind for en benhård linje over for palæstinenserne.

- Offensiven i Gaza kan på den helt korte bane styrke Kadima og til dels Arbejderpartiet, så de har en chance for at hive vælgerne over på deres side, fordi de viser denne stålsathed og ikke accepterer nogen modstand mod den fortsatte besættelse, siger Michael Irving Jensen.

Ingen internationale visioner
På lang sigt frygter han imidlertid, at der er udsigt til en ny voldsspiral. Samtidig vil det medføre en massiv mistillid over for Israel blandt den palæstinensiske befolkning og i den arabiske verden generelt.

- Og det vil have en afsmittende effekt på Vesten på grund af Vestens fortsatte støtte til de israelske overgreb, siger Michael Irving Jensen.

Yossi Mekelberg påpeger en stor mangel på lederskab, både i Israel og i USA, hvor den afgående præsident George W. Bush har manglet visioner for Mellemøsten og ikke har haft et reelt ønske om forandring. Derfor håber analytikeren, at USA's kommende præsident, Barack Obama, vil indkalde til en ny runde forhandlinger.

- Der er akut behov for en ny regering, der kan gå forrest og skabe demokrati. Ikke ved at bombe sig til det, men gennem dialog. Det var noget af det, Obama lovede under valgkampen, og vi har virkelig brug for dialog nu, siger Mekelberg.

/ritzau/