Vladimir Putin: Valget er et tegn på tillid

Alvorlige beskyldninger om urent trav ved Ruslands parlamentsvalg kaster skygger over Putins jordskredssejr. Oppositionen opfordrer til masse- demonstrationer i protest mod valget.

Vladimir Putins parti Forenet Rusland fik et overvældende flertal ved parlamentsvalget i søndags. Men internationale valgobservatører kritiserede i går valget for ikke at være fair og leve op til den vestlige verdens standarder for demokrati. Putin har indtil videre ignoreret kritikken og i stedet takket befolkningen for den overvældende støtte. Foto: Vasily Fedosenko/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Tusindvis af aktivister fra den nationalistiske ungdomsbevægelse »Nasji« samledes i går på den Røde Plads i hjertet af Moskva for at fejre Vladimir Putins sejr ved parlamentsvalget. Sejrstemningen sprudlede også ud fra de statskontrollerede russiske TV-kanaler, hvor flere topfolk fra landets nu suverænt største parti, det Putin-loyale Forenet Rusland, gav den russiske præsident æren for partiets store opbakning.

»Jeg var nummer et på valglisten, og det er selvfølgelig et tegn på tillid,« sagde Vladimir Putin selv, da han takkede vælgerne for opbakningen.

Præsidentens største støtteparti kan ifølge de næsten færdige optællinger sætte sig på 315 af parlamentets 450 pladser. Dermed har partiet det flertal, der kræves for at ændre landets forfatning. Det eneste oppositionsparti, der klarer spærregrænsen er kommunistpartiet, der står til 52 pladser i det russiske parlament.

Vladimir Putin forholdt sig ikke til den hårde kritik, som valget har mødt fra både russiske oppositionspartier og internationale observatører.

Kommunistpartiet mener sig snydt for tusindvis af stemmer og forbereder en retssag ved landets højesteret. Partiet opfordrede i går folk til at gå på gaden for at protestere mod resultatet.

»Valget var det mest uansvarlige og beskidte i Ruslands nyere historie,« sagde partiets leder Gennadij Sjuganov.

Ingen af de små reformvenlige partier klarede spærregrænsen. Den tidligere topminister Anatolij Tjubais fra det lille parti »Unionen af Højrekræfter« kaldte valget en »frastødende« genoplivning af metoder fra Sovjet-tiden.

»Forenet Rusland er monopolistisk og genopretter en sovjetisk ånd og mentalitet,« siger han.

En sejr uanset hvad
Enkelte valgresultater fik da også både observatører og partiledere til at spærre øjnene op. I den krigshærgede delrepublik Tjetjenien mødte hele 99,2 procent af de stemmeberettigede angiveligt op ved valgstederne. Af dem satte 99 procent deres kryds ved Vladimir Putins parti. Lignende tal blev offentliggjort i andre områder i det sydlige Rusland.

»Sådanne tal forekommer umulige ved et frit valg,« siger Kimmo Kiljunen, observatør fra Europarådets parlamentariske forsamling.

Alligevel tyder meget på, at et flertal af russerne rent faktisk bakkede op omkring Vladimir Putins kurs, siger iagttagere.

»Det er slet ingen tvivl om, at valget hverken var frit eller fair. Men ud fra resultatet og tidligere meningsmålinger er det samtidig klart, at et flertal af russerne rent faktisk stemte på Forenet Rusland, fordi de ønsker at fortsætte status quo,« siger Vladimir Gelman professor i statskundskab fra det Europæiske Universitet i Skt. Petersborg.

Ud over Forenet Rusland og kommunistpartiet vandt også det Putin-tro parti »Retfærdigt Rusland« og det nationalistiske »Liberaldemokratiske parti« pladser i Dumaen. Det betyder, at den hovedmistænkte fra en af de seneste års største mordgåder, Andrej Lugovoj, også får plads i det russiske parlament. Britisk politi mistænker Lugovoj for at stå bag mordet på den afhoppede agent Aleksander Litvinenko i London sidste år.