Vismænd må ikke tænke for højt

EU nedsætter vismandsgruppe, der hverken må komme med forslag til spørgsmålet om EUs endelige geografiske grænse eller om et mere effektivt EU-system.

BRUXELLES: EU vil på sit topmøde i dag nedsætte en vismandsgruppe, der skal tænke over Europas fremtid på langt sigt. Men på forhånd har gruppen fået en liste over, hvad den skal holde tankerne og fingrene fra: Det gælder hele spørgsmålet om, hvorvidt EU-systemet fungerer effektivt nok. Det gælder alt, hvad der har med EUs næste budgetaftale i 2013 at gøre.Og det gælder også spørgsmålet om, hvorvidt der skal sættes en geografisk eller talmæssig grænse for, hvor mange medlemslande EU-samarbejdet kan rumme.

Det sidste var ellers ideen hos den franske præsident, Nicolas Sarkozy, der har ønsket vismandsgruppen. Fra fransk side mener man, at EU bør gøre det klart for både landene syd for Middelhavet og for en række af de tidligere Sovjet-republikker, at de aldrig kan blive medlemmer af EU. Men Sarkozy har stået forholdsvis alene med dette standpunkt. Ingen andre medlemslande vil have et sådant slagsmål på nuværende tidspunkt, for det vil uundgåeligt genstarte debatten om, hvorvidt Tyrkiet skal være medlem af EU.

»Der er grundlæggende enighed om at give optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet mere tid,« siger en diplomatisk kilde i Bruxelles.

Farlige tanker
Der er også stor enighed om, at vismandsgruppen i hvert fald slet ikke må tænke tanker om, hvordan EU-samarbejdet kan forbedres. For hvis sådanne tanker resulterer i forslag, kan det genåbne diskussionen om en ændring af EU-traktaten, netop som medlemslandene har afsluttet seks års forhandlinger om den reformtraktat, som de i går underskrev i Lissabon.

»Det her er ikke et oplæg til diskussioner om institutionelle ændringer i EU-systemet,« sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i aftes

»Nu skal vi vende os mod at skabe det politiske indhold i samarbejdet.«

Hvad vismandsgruppen egentlig skal foretage sig, står dermed hen i det uvisse. Men det synes nogenlunde sikkert, at den får godt et dusin personer som medlemmer og skal fremlægge sin rapport i juni 2010.

Fogh Rasmussen lod i går forstå, at Danmark er interesseret i at få en repræsentant placeret i vismandsgruppen.