Virussens evne til at sprede sig synes at være blevet stærkere – to personer testes nu i Malmø

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

80 personer er nu afgået ved døden efter at være blevet smittet med coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuan Zheng/EPA/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Berlingske kan i dag fortælle, at elever med indvandrerbaggrund i stigende grad samler sig på få gymnasier, og at rektorerne råber vagt i gevær. Det vender vi tilbage til senere i dagens overblik.

Verden står i dag op til den tragiske nyhed om, at den legendariske amerikanske basketballspiller Kobe Bryant i går døde i et helikopterstyrt i delstaten Californien.

Her får du et overblik over dagens vigtigste historier:

1) Elever med indvandrerbaggrund samler sig i stigende grad på de samme gymnasier 

Flere unge med ikkevestlig baggrund tager en gymnasial uddannelse. Det er alle enige om, er en succeshistorie. Men problemet er, at unge med indvandrerbaggrund i højere og højere grad søger mod de samme få gymnasier. Det viser tal fra Undervisningsministeriet. På nogle gymnasier er andelen af studerende med indvandrerbaggrund steget så meget, at unge med dansk baggrund fravælger gymnasierne.

I 2018 var der 16 almene STX-gymnasier, hvor mere end hver femte elev havde ikkevestlig baggrund. På 11 af dem var andelen 30 procent eller derover. I 2010 var det henholdsvis 12 og seks gymnasier.

På Høje-Taastrup Gymnasium er andelen af elever med ikkevestlig baggrund vokset fra 27 til 57 procent på de otte år, mens den på Herlev Gymnasium er fordoblet fra 24 til 48 procent.

Rektorerne på de forskellige uddannelsesinstitutioner er dybt frustrerede over udviklingen: »Vi kan ikke have et Danmark, hvor unge mennesker ikke går i skole med hinanden på tværs af etniske og sociale skel,« siger rektor på Herlev Gymnasium Jan Vistisen.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) lover et politisk indgreb.

»Jeg mener, at det her underminerer det samfund, vi har skabt,« siger hun til Berlingske. Læs historien og se, hvordan andelen af elever med ikkevestlig baggrund på gymnasierne har udviklet sig her.

2) Begge sider af Folketinget anklager regeringen for nøl

Både støtte- og oppositionspartier er ude med et hårdt angreb på regeringen i dagens Jyllands-Posten. De anklager Mette Frederiksens regering for at sparke store, vigtige politiske opgaver til hjørne og i stedet bruge tiden på tale uden handling.

»Jeg tilhører den voksende kreds af utålmodige, der mener, at S har travlt med at gøre mindre problemstillinger til store satsninger, mens det er småt med handling i de store projekter,« siger de Radikales politiske leder, Morten Østergaard, til Jyllands-Posten. Han bakkes op af Enhedslistens Pernille Skipper og Venstres Sophie Løhde.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, afviser kritikken.

»Vi kan ikke løse det hele på én gang,« siger han til Jyllands-Posten.

3) Myndigheder har videregivet fortrolige hvidvasktip til implicerede virksomheder 

»Vores medlemmer har gjort os opmærksom på konkrete eksempler, hvor myndighederne har fortalt en revisors kunde, hvem der står bag en underretning om en mistanke om hvidvask,« skriver revisorernes brancheorganisation, FSR, på sin hjemmeside.

Berlingske kan i dag fortælle, at myndigheder i flere tilfælde har videregivet fortrolige oplysninger om underretninger om mulig hvidvask til de virksomheder, der har været i søgelyset, fortæller brancheorganisationen og kalder det et alvorligt problem.

»Oplysningerne er belagt med fortrolighed og tavshedspligt for den, der underretter, og derfor er det naturligvis et alvorligt problem både for revisorerne og andre – men også for retssikkerheden – at den slags oplysninger bliver givet videre,« siger direktør for brancheorganisationen Charlotte Jepsen.

»Et væsentligt element for at imødegå hvidvask er at indberette, når der er en mistanke om hvidvask. Hvis det her får virksomheder til at skifte til en rådgiver, der er mindre striks end vores medlemmer, forværrer det faktisk muligheden for at opdage hvidvask,« siger Jepsen.

Brancheorganisationen har bedt SØIK (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, red.) om at indskærpe over for alle relevant parter, at oplysninger om, hvem der underetter, ikke kan videregives til den, der underettes om. Læs mere her.

4) Basketball-legende omkommer i helikopterstyrt

Basketballfans over hele verden står i dag op til den sørgelige og chokerende nyhed, at den 41-årige basketball-legende Kobe Bryant i går omkom i et helikopteruheld ved byen Calabasas uden for storbyen Los Angeles i den amerikanske delstat Californien. Det bekræftede de lokale myndigheder i Calabasas i går på Twitter.

»Det er med stor sorg, at vi har erfaret, at Kobe Bryant og fire andre er døde i et helikopterstyrt i Calabasas,« skriver Calabasas' bystyre på Twitter og fortsætter »Helikopteren styrtede til jorden i et øde område i Las Virgenes omkring klokken 10 i morges (amerikansk tid, red.). Ingen på jorden kom til skade.«

Ifølge flere medier omkom også Bryants 13-årige datter Gianna i styrtet. Bryants kone, Vanessa, og hans tre andre døtre var angiveligt ikke med helikopteren.

Kobe Bryant er et af de største navne i amerikansk basketball gennem tiderne, og han spillede i hele sin karriere for klubben Los Angeles Lakers, indtil han stoppede karrieren i 2016.

I løbet af sin 20-årige karriere, som begyndte i 1996, vandt Kobe Bryant fem NBA-mesterskaber. Han spillede 1.346 kampe i NBA.

5) Dødstallet stiger til 80 personer i det virusplagede Kina

De kinesiske myndigheder har natten til mandag bekræftet 24 nye dødsfald som følge af coronavirussen og dermed er dødstallet steget til 80. Samtidig er der konstateret 769 nye tilfælde af smittede i Kina, hvilket får det globale antal af smittede til at stige til over 2.744 tilfælde.

Udbruddet menes at stamme fra et dyremarked i byen Wuhan, hvor der angiveligt sælges både rotter, slanger og pindsvin. Kinas premierminister, Li Keqiang, besøger mandag Wuhan for første gang, siden coronavirussen brød ud i landet og har skabt international bekymring.

Det oplyser de kinesiske myndigheder på sociale medier.

Iført en ansigtsmaske og en blå plastikkittel er premierministeren i Wuhan for at »undersøge og guide« de igangværende bestræbelser på at inddæmme spredningen af virussen.

Kina meddelte søndag, at det nu er totalt forbudt at handle med vilde dyr på grund af coronavirussen.

De kinesiske myndigheder udvidede søndag drastiske restriktioner på rejser i landet som led i bestræbelserne på at forhindre yderligere udbredelse af virussen.

Virussens evne til at sprede sig synes at være blevet stærkere, selv om den ikke er lige så stærk, som SARS var, siger ledende repræsentanter for Kinas sundhedssektor.

Flere andre lande har meldt om tilfælde af coronavirus. I Thailand er otte mennesker smittet, mens USA søndag aften dansk tid meldte om fem smittede.

Taiwan, Australien, Singapore, Malaysia, Frankrig og Japan er nogle af de øvrige lande, der har personer med virussen. I de fleste tilfælde er det mennesker, der er kommet fra Kina.

Der er dog ikke meldt om dødsofre uden for Kina.

Verdenssundhedsorganisationen WHOs øverste chef, Tedros Adhanom Ghebreyesus, oplyste søndag aften på Twitter, at han er på vej til Kina for at drøfte indsatsen med kinesiske myndigheder og sundhedseksperter.

»Mine WHO-kolleger og jeg vil gerne forstå den seneste udvikling og styrke vores samarbejde med Kina om at begrænse virusudbruddet,« skrev han.

WHO har tidligere erklæret, at det er for tidligt at klassificere udbruddet af coronavirus som en international sundhedskrise.

Også i Malmø tester læger for mulig coronasmitte, skriver avisen Sydsvenskan søndag aften.

De to patienter holdes i isolation på Skånes universitetssygehus i Malmø.

»Vi er meget rundhåndede med at tage prøver af folk, som har været og rejst i Kina, og som kommer hjem med luftvejssymptomer. Det har vi været ganske generøse med, også selv om de ikke har været i brændpunktet, Wuhan,« siger læge Eva Gustafsson til avisen.

Tidligere har lægerne haft mistanke om coronavirus i Sverige, men hidtil har ingen prøver vist, at nogen patienter bar på smitten.

Svaret på de prøver, der er taget på de to patienter, som nu er indlagt i Malmø, ventes klar i løbet af mandagen.

Det sker i dag:

Klokken 14.00: Nytårskur for hjemløse i København
Overborgmester for Københavns Kommune Frank Jensen (S) holder i dag den traditionelle nytårskur for byens hjemløse. Den finder sted på Københavns Rådhus fra klokken 14.00.

Klokken 19.00: Officiel dansk markering af Auschwitz-dagen
Det Jødiske Samfund arrangerer i dag Auschwitz-dagen i samarbejde med Dansk Jødisk Museum og Dansk Institut for Internationale Studier. Det er i dag 75 år, siden Den Røde Hær befriede de nazistiske dødslejre Auschwitz-Birkenau i Polen.
Arrangementet finder sted i Den Sorte Diamant i København, og statsminister Mette Frederiksen (S) er blandt talerne.

Klokken 19.00: Alternativet holder kandidatmøde i Odense inden valg af leder
Alternativet holder i dag et kandidatmøde, inden partiet 1. februar skal vælge ny politisk leder.

Den hidtidige politiske leder og stifter af partiet, Uffe Elbæk, meddelte i december, at han ville trække sig fra posten på et ekstraordinært landsmøde 1. februar. Kandidatmøderne finder sted 27. januar i Odense, 28. januar i Aarhus og 29. januar i København.
Kandidaterne til posten er Josephine Fock, Mira Issa Bloch, Rasmus Foged, Rasmus Nordqvist, Sascha Faxe og Theresa Scavenius.

Punkt fem er sat sammen af to telegrammer fra Ritzau