Vinder de også freden i Somalia?

Islamisternes milits er efter få uger forsvundet fra landskabet i Somalia. En del er slået på flugt, andre har smidt uniformen. Det er nu og i de kommende uger regeringen skal vise, om den formår at samle landet.Var det det? Er den islamistiske milits i Somalia færdig, nedkæmpet af regeringstyrker og de veludrustede etiopiske hjælpetropper? Næppe.

For selv om de såkaldte »Islamiske Domstoles« militsfolk på lidt mindre en to uger blev fejet ud af byerne og nu er på flugt i grænseegnen mellem Somalia og Kenya, kan de atter opstå »af asken« - sådan som deres ledere har svoret.

Ganske vist jagtes militsmedlemmer netop nu af bl.a. etiopiske helikoptere ved Kenyas grænse, men andre har ganske givet hevet uniformen af og blandet sig med lokalbefolkningen.

Vil de også være klar til at genoptage kampen?

Formentlig ja - og især hvis Etiopien beslutter sig at for at lade sine tropper blive i Somalia i ret lang tid - og her taler vi om få uger. Sker det, er det næsten sikkert, at islamisterne samler sig til guerilla-angreb rettet mod i hvertfald etiopierne. Takket være historisk betinget mistillid til nabolandet, vil de oven i købet kunne regne med en vis folkelig opbakning.

Sker det, begynder konturerne af et nyt Irak at tegne sig faretruende i horisonten. Godt nok uden USA som en direkte part.

Ingen skal dog være i tvivl om, at netop USA med den største velvilje har noteret sig den etiopiske beslutning om at komme den skrøbelige somaliske regering til undsætning og tage opgøret med den islamistiske milits - som efter rapporterne talte 4.000 mand. Og det kan heller ikke udelukkes, at USA diskret hjælper etiopierne med efterretningsoplysninger.

I Etiopien er der glæde over sejren - det gode spørgsmål er nu, hvad den skal bruges til.

Vælger etiopierne at trække sig inden den afrikanske fredsstyrke, som FN allerede har givet grønt lys til, er på plads, vil landet atter ligge åbent for islamisterne. Så det sker næppe.

Forhåbentlig har de militære strateger tænkt videre end til blot den nøgne sejr.

Chefen for UNICEF i Somalia, danskeren Christian Balslev-Olesen, der er tidligere generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, konstaterer i således denne avis, at det er rimeligt risikabelt at hente en hurtig militær sejr, uden at have planlagt freden.

FN-chefen fastslår derfor, at en forsoningsproces, som bl.a. inddrager de religiøse ledere af »De Islamiske Domstole«, er et nødvendigt skridt for at etablere en fælles forståelse for værdien af fred. Og dermed hindre at Somalia endnu engang ryger tilbage i kaos. Faktisk er den proces mere nødvendig end en fredsbevarende styrke, mener Balslev-Olesen.

Regeringen, der er rykket ind i Mogadishu, har da også rakt hånden frem til dialog.

Men var den udvikling med i etiopiernes planlægning?

Og hvad siger man i Washington, hvor et begreb som »Islamiske Domstole« nok kan få øjenbrynene op?