Ville du give en million kroner for en »heldig« nummerplade?

Tallet otte bliver i Kina forbundet med lykke og velstand. Men for ejeren af en nyindkøbt pickuptruck viste det sig at være en uheldig beslutning at betale en million kr. for en nummerplader med fem ottetaller.

Det vakte en del opsigt og mistro, da en mand med efternavnet Zhou forleden satte sig ind i sin nye pickuptruck af mærket Wuling Sunshine og kørte ud på motorvejen. Lokalt politi var hurtigt over ham. Ikke fordi chaufføren kørte for stærkt eller over for rødt, men fordi nummerpladen indeholdt ikke færre end fem ottetaller. Fold sammen
Læs mere
Foto: WANG ZHAO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Lamborghini, Ferrari og Bentley er nogle af de mest populære bilmærker blandt Kinas mange superrige. Ikke fordi Beijing og Shanghais tætte trafik lægger op til ræs, men som et statussymbol. Og for de velhavere, der ønsker at sætte ekstra trumf på, er nummerpladen med til at tilføje prestige. Især tallet otte er eftertragtet.

På kinesisk minder udtalen af ordet otte lidt om ordet for at blive rig, så i Kina forbindes tallet otte med lykke og velstand.

Men en »heldig« nummerplade er en kostelig affære. Den skal typisk erhverves brugt, og sælgeren ved givetvis godt, hvad sådan en er værd. Afhængig af talsammensætningen og hvor i landet, der er tale om, kan prisen svinge fra 10.000 kr. og op til over en million kr. Så biler med et væld af ottetaller i nummerpladen er stort set altid af luksustypen og kørt af medlemmer af den kinesiske elite eller folk med ualmindeligt gode kontakter.

Nummerplade som investering

Derfor vakte det lige dele opsigt og mistro, da en mand med efternavnet Zhou forleden satte sig ind i sin nye pickuptruck af mærket Wuling Sunshine og kørte ud på motorvejen. Lokalt politi var hurtigt over ham. Ikke fordi chaufføren kørte for stærkt eller over for rødt, men fordi nummerpladen indeholdt ikke færre end fem ottetaller.

I alt blev bilens ejer stoppet otte gange den første dag i sin nye bil, skriver det kinesiske online-medie Netease. Og hver gang var årsagen den samme. Politiet troede ganske enkelt ikke på, at nummerpladen var ægte. Og det kan man ikke helt fortænke dem i. En Wuling Sunshine pickuptruck koster omkring 30.000 kr., mens en nummerplade med ene ottetaller er mange gange mere værd.

En enkelt gang var en politimand så sikker i sin sag, at han udtalte:

»Hvis den nummerplade er ægte, så spiser jeg den«. Men hver gang måtte politiet konstatere, at alle bilens papirer var i orden. Nummerpladen var ægte og købt til markedspris. En million kr. lød betalingen på.

Ifølge Netease købte Zhou den specielle nummerplade som en investering.

»Da politiet så mig, bad de mig køre ind til siden. Jeg endte med at blive stoppet i længere tid, end jeg brugte på at køre,« fortæller han om de mange polititjek, der hver tog en halv times tid. Så indtil videre har den heldige nummerplade ikke bragt ham meget held.

»Det har skabt så mange problemer,« siger han.

Ottetallets magi

Prisen for de mange ottetaller på Zhous nye pickuptruck kan virke ekstrem. Men der findes adskillige eksempler på lignende historier.

Telefonnumre med mange ottetaller er ligeledes en eftertragtet vare, og det sker, at lejligheder på ottende etage er dyrere end andre. Selv den kinesiske regering lader sig påvirke af ottetallets magi.

Da Beijing var værtsby for de Olympiske Lege i 2008, blev åbningsceremonien skudt i gang otte minutter over otte om aftenen den 8. august. I den anden ende af lykkeskalaen finder man tallet fire. Det kan man få billigt. Fire lyder på kinesisk lidt som verbet at dø, og det er der ikke meget held over.