Vil USA anvende militær magt mod Venezuela? Billede skaber forvirring om hemmelige planer

Et billede af sikkerhedsrådsgiver John Boltons notesbog har afsløret, at Donald Trumps regering ikke kun har drøftet sanktioner mod Venezuela, men tilsyneladende også har talt om at udstationere 5.000 tropper i Venezuelas naboland Colombia.

USAs nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, holdt en notesbog under armen, i forbindelse med et pressemøde om nye sanktioner mod Venezuela. Og på blokken kan man se et notat, han aldrig fik talt om på pressemødet: »5.000 tropper til Colombia«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Young/Reuters/Ritzau Scanpix

Alle muligheder er åbne.

Sådan har det igen og igen lydt fra både USAs præsident, Donald Trump, og hans nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, i dagene op til det pressemøde, hvor Trumps regering præsenterede nye, hårde sanktioner mod landets olieindustri.

Og det er da heller ikke kun sanktioner, der er blevet drøftet i Trumps regering. Et billede af John Boltons notesbog fra pressemødet har afsløret, at den også har diskuteret militære muligheder, skriver CNN.

På en blok, som rådgiveren på mødet holdt under armen, står der med sirlig skrift:

»5.000 tropper til Colombia.«

U.S. National Security Adviser John Bolton holds a writing pad with a written note that reads "5, 000 troops to Colombia, " while he waits to address reporters, as the Trump administration announces economic sanctions against Venezuela and the Venezuelan state owned oil company Petroleos de Venezuela (PdVSA) during a press briefing at the White House in Washington, U.S., January 28, 2019. REUTERS/Jim Young Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM YOUNG.

Det Hvide Hus har, siden medierne opdagede ordene på den gule blok, afvist at kommentere yderligere og i stedet henvist til det, Bolton og Trump tidligere har sagt: Alle muligheder er åbne.

Forsvarsministeriet har dog endnu ikke modtaget ordrer om at udstationere soldater, oplyser en unavngiven kilde fra ministeriet til CNN. Der er hverken planer om at sende tropper til Sydamerika eller diskussioner om, hvorvidt dette skal ske, oplyser kilden til CNN.

Fra landets fungerende forsvarsminister, Patrick Shanahan, lyder det, at Forsvarsministeriet »overvåger situationen tæt«. Shanahan overtog forsvarsministerposten, efter at Jim Mattis i december sagde op med baggrund i Donald Trumps beslutning om at trække amerikanske soldater ud af Syrien og Afghanistan.

Bliver 5.000 amerikanske soldater udstationeret i Colombia, vil der være tale om en markant eskalering af krisen mellem Venezuela og USA. De to lande har i årevis haft et anspændt forhold, og det forhold er den seneste uge blevet betydeligt forværret.

Efter at USA anerkendte Juan Guaidó som Venezuelas nye præsident, har landets anden og stadig siddende præsident, Nicolas Maduro, afbrudt alle diplomatiske forbindelser med USA og i samme ombæring beordret amerikanske diplomater ud af landet. Dette har USA afvist, og mandag præsenterede John Bolton så yderligere sanktioner mod Venezuelas olieindustri.

På pressemødet nævnte Bolton ikke en militær intervention. Om det var bevidst eller en fejl, at den gule blok afslørede diskussionerne om dette, vides ikke. Men efter at billederne af blokken begyndte at cirkulere online, gik Bolton på Twitter.

»Vi udforsker fortsat alle muligheder, der kan fravriste det illegitime Maduro-regime dets indtægtskilder, mens vi sikrer, at overgangspræsident Guaidó og Venezuelas befolkning har ressourcerne og den støtte, de har brug for, til at genskabe demokratiet i Venezuela,« skrev han.

Colombias udenrigsminister, Carlos Holmes Trujillo, har kommenteret billedet af Boltons notesblok. Mandag aften udsendte han en pressemeddelelse, hvori han forklarede, at han aldrig havde hørt om de 5.000 soldater, der kunne blive sendt til Colombia.

»Colombia kender ikke til årsagerne bag disse notater og kender ikke til deres reelle omfang,« står der i pressemeddelelsen ifølge CNN.

Mandag præsenterede USA en række nye sanktioner mod Venezuelas olieindustri. Med de nye sanktioner mister Maduros regering adgang til en af dens vigtigste indtægtskilder, og dette kan resultere i et eksporttab for Venezuela på 11 milliarder dollar i løbet af det næste år, skriver Ritzau.