Vil Palin være præsident?

Sarah Palin går af som guvernør i Alaska. Hun mener, at det er vejen til præsidentvalget i 2012, siger en af hendes rådgivere. Nu har hun fri til at føre en full-time valgkamp.

Kritiker mener, det er en dårlig idé at Sarah Palin trækker sig fra guvernørposten, hvis hun stiler efter præsidentposten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Larry W. Smith

SANTA FE: At forudse Sarah Palins næste skridt er som at forudse en guldsmeds flyveretning, og sent fredag aften dansk tid chokerede hun hele det politiske Amerika ved at meddele, at hun ville gå af som guvernør i Alaska.

Hun vil forlade embedet ved udgangen af juli og overlade magten til viceguvernør Sean Parnell, oplyser CNN.

Sarah Palin er en af de mest kendte politikere i USA; ikke kun fordi hun i 2008 var Republikanernes vicepræsidentkandidat, men også fordi hun altid har danset helt til sin egen musik, og aftenens nyhed var endnu et eksempel på hendes enegængeri.

Hun gav ikke umiddelbart nogen forklaring på beslutningen, som kommer kun få dage efter, magasinet Vanity Fair offentliggjorde et mangesiders og ikke videre flatterende portræt, som har fået en del mediespil - og som også var genstand for en blog på berlingske.dk.

Kan turnere USA
Den demokratiske blogger Josh Marshall vurderede umiddelbart, at hun senere vil give "de venstreorienterede medier" skylden og hævde, at det var umuligt for hende at fungere som guvernør i det miljø.

Andre, bl.a. CNNs politiske seniorreporter John King, vurderede, at hun gjorde, hvad hun gjorde, for bedre at kunne bringe sig i position forud for præsidentvalget i 2012.

Uden guvernørposten har hun friheden til at rejse USA tyndt rundt og de facto begynde sin kampagne nu.

Hun har også netop underskrevet en bog-aftale, og det kan være en tredje forklaring: At hun vil have frie hænder til at skrive bogen.

Planen hedder 2012
Kritikerne siger, at det ikke nødvendigvis er et plus for hendes politiske ambitioner at kvitte jobbet. Som førnævnte Marshall også konstaterer: Normalt bliver en guvernør eller anden politiker siddende i embede, mens han eller hun forsøger at blive f.eks. sit partis præsidentkandidat. At opgive et job kan nemt komme til at virke som om, hun løber af pladsen, siger Marshall.

Siden præsidentvalget sidste år - og siden en valgkamp, hvor Sarah Palin måtte tage imod drøje hug - er hendes opinionstal i Alaska faldet støt. Da hun blev valgt som vicepræsidentkandidat, var tallene over 70 pct. Nu er de ifølge Vanity Fair nærmere på 50 pct. - og faldende.

Alaska står også over for et budgetunderskud, og guvernørjobbet så i det hele taget ud til at blive noget hårdere end det har været.

En af hendes rådgivere siger til CNN, at hendes beslutning beror på en "vurdering af, at det er tid til at komme videre."

Palins "bogaftale og en række andre sager forårsagede en del turbulens" i Alaska, og hendes beslutning er et forsøg på "at lægge en plan for 2012," siger rådgiveren.