Vil Merkels plageånd være kansler?

Merkels skarpeste kritiker sidder i Bayern. Horst Seehofer kræver asylstramninger og vil ikke afvise at stille op som kansler.

Han er blevet bragt i spil som det eneste gangbare alternativ til Angela Merkel. Selv vil CSU-formand og Merkel-kritiker Horst Seehofer fra Bayern ikke svare direkte på, om han kan finde på at stille op som kanslerkandidat, når tyskerne til næste efterår skal til valg­urnerne.

»Det er forkert at pege på navne uden indhold et helt år før forbundsdagsvalget,« udtalte den konservative ministerpræsident i Bayern, da en meningsmåling fra instituttet TNS Emnid for nylig viste, at 42 pct. af tyskerne gerne ser en flygtningepolitisk strammer fra CSU som kanslerkandidat.

Indtil videre vil den drevne politiker, der er kendt for sine udfald mod mod både venner og fjender, heller ikke svare klart på, om CSU er klar til at støtte Merkel som kanslerkandidat ved forbundsdagsvalget i 2017. Det er muligvis også forklaringen på, at Merkel endnu ikke har løftet sløret for, om hun selv stiller op som kandidat til den tid.

Provinsielt brushoved

Flygtningekrisen har med andre ord gjort Horst Seehofer, der trods sin popularitet i hjemstaten Bayern ofte har været latterliggjort i Berlin som et provinsielt brushoved, til en vigtig spiller i tysk politik. Hans kontante kritik af Merkels flygtningepolitik og krav om kursændringer har tæret gevaldigt på de traditionelt tætte bånd mellem CSU og søsterpartiet CDU siden efteråret 2015.

Fra sin plads i Bayern har Seehofer forsøgt at tvinge Angela Merkel til at indrømme sine fejl. Efter søndagens valg i Berlin fik han endelig, hvad han har efterspurgt i flere måneder. På et pressemøde erkendte Merkel sit ansvar for fremgangen til højrepartiet Alternative für Deutschland og CDUs elendige valgresultat. Alligevel tyder meget på, at kanslerens indrømmelser ikke er nok til at formilde hendes regeringspartner og langvarige plageånd i Bayern. Der er brug for »politisk handling», ikke blot indrømmelser, lød kommentaren fra Seehofer.

Selv er Seehofer ikke i tvivl om, hvad der skal gøres. Som det mindste bør Tyskland vedtage et årligt loft på 200.000 asylansøgere i landet. Seehofers problem er imidlertid, at hverken socialdemokraterne eller kansler Merkel vil høre tale om asylloft, der angiveligt vil stride mod den tyske grundlov.

En mindre sejr

Ikke desto mindre er der gode chancer for, at CSU-formandens front mod Berlin vil resultere i en vedtagelse af »symbolsk værdi«, der skal fungere som rettesnor for antallet af årlige asylansøgere i Tyskland. Dermed har Seehofer måske vundet en mindre sejr, men han har samtidig sat forholdet til CDU på spil forud for det afgørende forbundsdagsvalg.

Forholdet mellem Merkel og den fyrige ministerpræsident har befundet sig på frysepunktet, siden Seehofer sidste år inviterede Viktor Orbán, en af de mest indædte kritikere af Merkels flygtningepolitik i EU, til Bayern, hvor den ungarske ministerpræsident anklagede Merkel for »moralsk imperialisme«.

Det vækker heller ikke ligefrem varme følelser i regeringskvarteret i Berlin, at Seehofer endnu ikke har tilkendegivet, om Merkel, som traditionen byder, vil blive inviteret som taler ved CSUs forestående partikongres i november.

Det er først og fremmest vælgerne i Bayern, som Seehofer har i tankerne, når han kræver asylloft og yderligere udlændingepolitiske stramninger.

Som partiformand er det en af Seehofers fremmeste opgaver at sikre, at CSU fortsat har absolut flertal i landdagen efter delstatsvalget i Bayern i efteråret 2018. Nylige målinger viser, at 61 pct. af vælgerne i Bayern ser med bekymring på de mange flygtninge, der er ankommet til den sydtyske delstat siden sensommeren sidste år.

I sin tale i mandags forsikrede Angela Merkel med klar adresse til Seehofer og hans parti­fæller i Bayern, at hun vil gøre alt for at undgå en gentagelse af den kaotiske situation i sensommeren 2015, hvor flygtningestrømmen for alvor ramte Europa. Flere kendere af tysk politik peger på, at forholdet mellem CSU og CDU derfor nu er på vej mod bedre tider. Hvis Seehofer alligevel beslutter sig for at stille op som kansler, vil den spirende forbrødring mellem Bayern og Berlin dog hurtigt fordufte.