Vil lukke moskeer: USA gribes af angst for islam

Amerikanerne er blevet angste for terror, og det smitter af på amerikanernes syn på islam.

Floridas tidligere guvernør, Jeb Bush, står for synspunktet, at han gerne vil tage de kristne syriske flygtninge, men ikke muslimerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA DRAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: For blot fire måneder siden ville det have været helt utænkeligt, at en amerikansk politiker ville slippe afsted med at føre valgkamp på at ville registrere alle med en bestemt religiøs overbevisning. Det ville også være uhørt, at en toppolitiker i en amerikansk præsidentfelt åbent siger, at vedkommende går ind for at lukke visse moskeer. Eller at en anden topkandidat for Det Republikanske Parti kun vil modtage flygtninge fra Syrien, der er kristne. Og det ville også under normale omstændigheder vække opsigt, at 31 delstatsguvernører forsøger at blokere for at modtage syriske flygtninge. Men intet er normalt mere. Terroren i Paris har ændret amerikanernes opfattelse af islam, muslimer og af syriske flygtninge.

Fire måneder er lang tid også i politik. Men amerikanerne har især i de sidste to uger hørt deres politikere sige en række ting om muslimer i så generaliserende vendinger, at det under normale omstændigheder ville have kostet dem deres politiske liv. Sådan er det ikke mere, og flere og flere kommentatorer spørger sig selv, om USA er blevet grebet af fremmedhad mod muslimer. For over halvdelen af amerikanerne siger i en meningsmåling, at de ikke mener, at islam er foreneligt med de værdier, USA står for.

Vil lukke moskeer

Det er selvfølgelig milliardæren og republikanernes spidskandidat til det næste præsidentvalg, Donald Trump, der står for at ville lukke moskeerne og registrere muslimer i USA. Men det er Floridas tidligere guvernør, Jeb Bush, der står for synspunktet om, at han gerne vil tage de kristne syriske flygtninge, men ikke muslimerne. Og delstaterne har blot fulgt trop i denne bølge af »skepsis« over for muslimer. I torsdags vedtog Kongressens ene kammer så et forslag om at gennemføre så hård en screening af alle flygtninge, der kommer til USA fra Syrien og fra Irak, at det i realiteten vil være umuligt at få adgang.

Normalt tager det mellem 18 og 22 måneder for en flygtning at få adgang til USA, og USA tager kun en meget begrænset andel fra FNs kvotesystemer. Men nu skal hver enkelt flygtning screenes endnu mere, før de får adgang, og chefer for forbundspolitiet FBI, CIA og for Homeland Security skulle fremover hver især være personligt ansvarlig for, at de, der kommer ind, ikke laver ulykker.

Angsten har for alvor grebet amerikanerne i en sådan grad, at selv en tredje republikansk kandidat, hjernekirurgen Ben Carson, som normalt siger meget underlige ting og høster endnu flere tilhængere på den konto, ikke engang fik et løftet øjenbryn, da han sammenlignede de syriske flygtninge med en hund, der har fået rabies.

»Hvad sker der med os. Det her er uamerikansk«, spørger flere kommentatorer. Og svaret kan læses i diverse meningsmålinger. Amerikanerne er blevet angste for muslimer og for islam.