Vil droppe dollar som betaling for olie

En række Golfstater er klar til at droppe dollaren som fast betaling for olie. I stedet vil man bruge en række forskellige valutaer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olie skal ikke længere betales i dollar på det internationale marked.

Det er i hvert fald, hvad Golfstaterne arbejder på i hemmelige forhandlinger med Rusland, Kina, Japan og Frankrig, skriver den britiske avis The Independent.

Ifølge artiklen, der er skrevet af avisens korrespondent i Mellemøsten, skal olie fremover afregnes i "en kurv" af forskellige valutaer, herunder den japanske yen, kinesiske yuan, euro, guld og en ny fælles valuta, som er undervejs i en række Golfstater. I artiklen citeres uidentificerede kilder i Golfstaterne og kinesiske bankkilder i Hong Kong.

"Der har allerede været hemmelige møder mellem finansministre og nationalbankdirektører i Rusland, Kina, Japan og Brasilien for at gennemføre planen, der vil betyde, at olie ikke længere vil blive prissat i dollar", hedder det i artiklen, der også nævner, at Frankrig har været involveret i forhandlingerne.

Ifølge The Independent er amerikanske myndigheder klar over, at møderne har fundet sted, men kender ikke til detaljerne.

Tanken om at skifte dollaren ud som betalingsmiddel for olie har været fremme flere gange i de senere år, men ifølge analytikere er det usandsynligt, at det sker i den nærmeste fremtid.

/ritzau/Reuters