Viktor Orban skaber på ny splid blandt Europas konservative op til EP-valget: »Vi er ved at begå selvmord«

Mindre end en måned inden europaparlamentsvalget er borgfreden i den europæiske konservative familie brudt. Frem for at give Europas højrefløj modspil vil Ungarns Viktor Orban samarbejde med blandt andre Salvini og Dansk Folkeparti. Formand for de tyske konservative truer nu Orban med eksklusion.

Vi begår selvmord, hvis ikke vi samarbejder med Europas højrefløj. Det var budskabet fra Ungarns premierminister Viktor Orban (i midten til venstre), da han torsdag havde inviteret Italiens vicepremierminister, Matteo Salvini, til at besigtige den ungarsk-serbisk grænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Balazs Szecsodi HANDOUT

Lettelsen var stor hos Europas konservative (EPP), da de i slutningen af marts blev enige om at suspendere Viktor Orbans Fidez-parti fra den europæiske konservative familie.

Nu skulle EPP i stedet koncentere sig om at blive den største gruppe ved europaparlamentsvalget og ikke mindst give Europas højrefløj med Italiens Salvini og Frankrigs Le Pen modspil. Så måtte de konservative efter valget vurdere, om Orban helt skal ekskluderes eller tages til nåde.

Torsdag var det imidlertid sket med den konservative borgfred, da Viktor Orban inviterede Italiens indenrigs- og vicepremierminister, Matteo Salvini, til Ungarn. Hans forslag om at samarbejde med Salvini går stik imod den fælles konservative linje.

Allerede inden Matteo Salvini landede i Ungarn, trak besøget store overskrifter. I et af de ganske få interview, som Ungarns premierminister, Viktor Orban, giver til udenlandsk presse, slog han til lyd for, at »EPP skal samarbejde med Europas højrefløj«.

Den fælles konservative kurs om at samarbejde med blandt andet socialdemokraterne er ifølge Orban intet mindre end politisk selvmord:

»Europas konservative er ved at gøre klar til at begå selvmord. De vil binde sig selv til venstrefløjen og synke sammen med dem.«

Migranter og flygtninge er det vigtigste tema

I interviewet gentog Orban sit tidligere synspunkt om, at flygtninge og migranter er EUs største udfordring. I den forbindelse betegnede han den italienske indenrigsminister Matteo Salvini som en »helt« og en »af de vigtigste personer i Europa.« Det skyldes, at Salvini ifølge Orban har fået styr på Italiens grænser.

Hvor blandt andet EPP-gruppens fælles spidskandidat, Manfred Weber, har ophøjet »nationalisterne som vores fjende,« gav Orban udtryk for, at han håbede, at »Salvinis gruppe ville blive stærk«.

Blandt de partier, der har tilsluttet sig Salvinis alliance, er Marine Le Pens Rassemblement National, AfD i Tyskland, Frihedspartiet i Østrig og Dansk Folkeparti.

Ungarns premierminister, Viktor Orban, spejder sammen med Italiens vicepremierminister Matteo Salvini over den ungarsk-serbiske grænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Balazs Szecsodi HANDOUT.

For at cementere vigtigheden af at få styr på Europas ydre grænser blev Salvinis besøg i Ungarn indledt med en fælles tur til den ungarsk-serbiske grænse.

»Vi vil rejse sammen til Röszke ved den sebiske grænse for at vise ham, hvordan vi beskytter vores grænse,« sagde Orban til den italienske avis La Stampa.

Annegret Kramp-Karrenbauer, CDUs formand

»Hvis Orban vælger at bevæge sig længere væk fra EPP, er der ingen vej tilbage for ham og Fidesz til EPP.«


Advarsel fra de tyske konservative

Orbans meldinger har blandt andet fået formanden for de tyske konservative (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, til at reagere.

Ifølge Kramp-Karrenbauer har Orban siden EPPs beslutning om at suspendere Fidesz' medlemskab ikke længere nogen indflydelse på EPPs politik. Til avisen Die Welt sagde CDU-formanden også, at »hvis Orban vælger at bevæge sig længere væk fra EPP, er der ingen vej tilbage for ham og Fidesz til EPP«.

Som en del af beslutningen i marts 2019 har EPP-gruppen nedsat en »vismandsgruppe«. Den oprindelige plan var, at gruppen efter europaparlamentsvalget skulle præsentere en rapport, der kan give EPP mulighed for enten at eksludere Orban eller lukke ham tilbage ind i folden.

Orban blev blandt andet suspenderet, fordi han kørte en kampagne mod den fælles konservative Kommissionsformand, Jean-Claude Juncker.

Orban: Det er vælgerne, der afgør

På den italienske avis' spørgsmål, om Orban ikke er suspenderet af EPP og dermed ikke har indflydelse på Europas konservatives kurs, svarede den ungarske premierminister:

»EPP afventer en vurdering af (Fidesz' fremtid): en afgørelse fra dets vælgere. Jeg ønsker, at vores parti-alliance undgår at begå selvmord.«

I Tyskland kritiserede de liberales spidskandidat, Nicola Beer, Manfred Weber for ikke at tage afstand fra Orban-Salvini besøget. Europas vælgere har krav på at vide, om EPPs kandidat til kommissionsformandsposten, Manfred Weber, i sidste instans er villig til at lade sig vælge med Orbans og sågar højrefløjens stemmer.

I europæiske medier spekuleres der i, om Orban i tilfælde af en eksklusion fra EPP-gruppen vil tilslutte sig Salvinis gruppe.