Videoer ryster USA: Politibetjente skyder to sorte mænd

Politiet i USA er igen i fokus, efter to forskellige skuddrab af sorte fandt sted henholdsvis tirsdag og onsdag i denne uge. Begge episoder er filmet og viser skyderierne på klos hold.

Amerikansk politi har de seneste to dage skudt to sorte mænd. Her ses Sandra Sterling, hvis nevø - Alton Sterling - var én af dem, der mistede livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFFREY DUBINSKY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To dage i træk er sorte mænd blevet skudt og dræbt af politibetjente i USA.

Det har fået hundredevis af borgere i de amerikanske stater Louisiana og Minnesota til at protestere i disse dage.

Første skyderi var tirsdag i staten Louisiana, hvor en 37-årig afroamerikaner blev skudt adskillige gange i brystet, da to politibetjente overmandede ham.

Det andet var onsdag i staten Minnesota, hvor en politibetjent skød fire-fem gange ind af bilvinduet i en 32-årig afroamerikaners bil. Manden bag rattet døde efter skud i brystet og armen.

Begge skyderier er filmet og florerer lige nu rundt på internettet og i medierne.

Tirsdag skød politiet en mand i Louisiana

37-årige Alton Sterling blev tidligt tirsdag skudt og dræbt, da to politibetjente overmandede ham på en parkeringsplads i byen Baton Rouge i den amerikanske stat Louisiana.

Politiet modtog en anmeldelse fra en person, der angiveligt skulle være blevet truet med en pistol af Alton Sterling, som solgte CDer på en parkeringsplads.

To officerer rykkede ud, hvorefter der skulle være opstået et skænderi mellem de to hvide betjente og Alton Sterling på parkeringspladsen foran en dagligvarebutik, oplyser det lokale politi, ifølge ABC News.

På videoer filmet fra forskellige vinkler, kan man se Alton Sterling blive lagt ned på jorden af de to betjente. På et tidspunkt sidder den ene betjent ovenpå den 37-årige afroamerikaner, da betjenten pludselig råber: »Han har en pistol.«

Herefter trækker den anden betjent sin pistol og fra klods hold skyder Alton Sterling i brystet, imens Sterling ligger på jorden.

Retsmedicineren, der har undersøgt den dræbte Alton Sterling, siger, at han døde af flere skud i brystet og i ryggen.

Video viser skyderiet

Myndighederne har oplyst til ABC News, at der er flere kameraer, der har fanget episoden. De to betjente bar kropskameraer, og der sad et kamera i patruljevognen.

Derudover har dagligvarebutikkens ejer, Abdullah Muflahi, stået et par meter fra skænderiet og filmet hele skyderiet på sin mobiltelefon. Han har efterfølgende sendt sin videooptagelse af skyderiet til ABC News.

Abdullah Muflahi fortæller til ABC News, at han har kendt Alton Sterling i omkring seks år, og at han de seneste to år havde solgt CDer uden for butikken.

Derudover beskriver øjenvidnet Muflahi, at der ikke var tegn på, at han havde haft en pistol, da betjentene steg af den dræbte Sterling.

ADVARSEL: Videoen indeholder stærke billeder

 

Betjente frygtede for deres liv

Distriktsadvokaten i East Baton Rouge har sagt, at de to betjente efterfølgende er blevet udspurgt af sagens efterforskere. Betjentene havde tilkendegivet, at »de frygtede for deres liv, og at dødbringende magtanvendelse var nødvendigt og berettiget,« skriver ABC News.

Louisianas guvernør meddelte onsdag, at der vil blive igangsat en efterforskning af sagen, som vil blive ledet af en afdeling under det amerikanske justitsministerie.

Onsdag fandt endnu et politi-drab sted

Onsdag nat dræbte amerikansk politi endnu en sort mand, denne gang i Falcon Heights, Minnesota. Politiet stoppede angiveligt en bil med en sort mand, hans kæreste og datter, fordi deres baglygte var gået i stykker. Betjenten fra St. Anthony Police Department bad manden om at finde sit ID frem, skriver NBC News, som også har videoen liggende.

Philando Castile, som han hed, advarede betjenten om, at han havde en pistol på sig, men at han roligt ville finde sit ID frem, som lå i hans pung i lommen. Uden at tøve skød bejtenten Philando Castille.

Det forklarer hans kæreste, Lavish Reynolds, på en video. Hun dokumenterede nemlig hele forløbet på Facebook Live efter, at de første skud var fundet sted. På videoen toner en sort mand i en hvid t-shirt, som er smurt ind i blod, frem.

Streamede på Facebook Live

Den tragiske og dramatiske video varer mere end 10 minutter, og i tiden skiftes Lavish Reynolds mellem at forklare, hvad der skete og råbe »Stay with me« (bliv hos mig red.) til sin døende kæreste, der ligger og hiver efter vejret.

»Oh my god, vær venlig ikke at fortælle mig, at han er væk. Please, betjent, fortæl mig ikke, at du lige gjorde det imod ham,« siger kæresten.

Mens kvinden beskriver hændelsen til seerne på Facebook Live, hører man pludselig en mand råbe »FUCK!«, og ud af bilens video står betjenten, der netop har skudt den sorte mand. Han står og vifter med sin pistol og råber, tydeligt påvirket af situationen, »Jeg sagde, at han ikke skulle række ud efter den.« Kvinden svarer roligt betjenten: »Du sagde, at han skulle finde sit ID, sit kørekort, sir.«

Kort efter bliver kvinden bedt om at træde ud af bilen. Hun råbe spørgende, om politiet har hendes datter, og så bliver hun lagt i håndjern og tvunget ned på knæ. Da hun har siddet der nogle minutter, mens kameraet har peget op i himlen og været sort, ser man hende næste gang, da hun sidder på bagsædet af en politibil.

Hun bliver taget med på politistationen, hvor hun skal afhøres.

Betjent sendes på orlov

Senere har Jon Mangseth, midlertid politichef, St. Anthony Police Department, udtalt på et pressemøde, at han ikke har oplysninger om, hvorfor der var et »trafikstop«, men at han er klar over, at en kvinde livestreamede hændelsen, uden dog selv at have videoen.

»Skud blev af affyret, og en voksen mand blev bragt til hospitalet. Jeg er blevet informeret om, at han er afgået ved død, men en efterforskning vil blive igangsat, og den involverede betjent er sendt på orlov.«

»Han har arbejdet i vores politiafdeling omkring fem år,« tilføjede han.

Siden har store befolkningsdele samledes ude foran guvernørers huse, og på de sociale medier har reaktionerne været stærke. Philando Castiles mor, Valerie, har bl.a. delt et billede af de to med teksten »Han levede efter loven, og han døde af loven.«