Video viser betjente skyde sort mand med hænderne oppe

»Jeg siger det her meget klart til dig: Jeg skyder dig, hvis du gør det. Du bliver fandme dræbt. Hører du mig?«. Optagelser ventes at skabe ny debat om politidrab på unge sorte mænd.

Optagelserne viser episoden, hvor Jerame Reid blev skudt. Forinden var han tilsyneladende blevet advaret om, at han ville blive dræbt, hvis han forsøgte at komme ud af bilen.
Læs mere
Fold sammen

Jerame Reid var passager i en bil, der 30. december blev vinket ind til siden af politiet efter at være kørt over for rødt.

Kort tid efter var den afroamerikanske mand blevet dræbt af politiets skud - og dermed blev han endnu en af sagerne om drab på sorte amerikanere, som det seneste halve år har sendt tusindvis af folk på gaderne i protest.

Hvad var betjentenes grund til at skyde Jerame Reid, har været det spørgsmål, folk har krævet svar på - og svaret findes i en netop frigivet video, skriver flere amerikanske medier.

Steg ud uden tilladelse

De nye optagelser stammer fra politibilens kamera og viser, hvordan de to betjente nærmer sig den standsede bil, hvor den ene betjent advarer sin kollega om, at han har set en pistol ved handskerummet.

Betjenten Days er meget højtråbende - og der opstår en ophedet diskussion mellem de tilstedeværende, som det lokale nyhedsmedie NJ.com har udskrevet fra lydoptagelserne. Foruden Days er også betjenten Worley tilstede ved bilen.

Betjent Days: »Jeg siger det her meget klart til dig: Jeg skyder dig, hvis du gør det. Du bliver fandme dræbt. Hører du mig?«

Jerame Reid: »Jeg gør ikke noget«.

Days: »Du rakte ud efter noget! Forstår du: Du ender med at blive dræbt. Hører du mig?«.

Reid: »Jeg har ikke rakt ud efter noget, bror. Jeg har ingen grund til at række ud efter noget…«.

Days: »Hører du mig? Hører du mig? Hold dine forbandede hænder lige der. Hey, Jerame, hvis du rækker ud efter noget, så bliver du fandme dræbt«.

Reid: »Jeg rækker ikke ud efter noget«.

Days: »Han rækker ud! Han rækker ud!«

Reid: »Jeg rækker ikke ud«.

Days: »Vis mig dine forbandede hænder!«.

Reid: »Jeg kommer ud af bilen og lægger mig på jorden«.

Days: »Nej, det gør du ikke! Nej, det gør du ikke!«

Reid: »Jeg kommer ud af bilen«.

Days: »Nej, det skal du ikke. Du skal fandme ikke bevæge dig«

Reid: »Jeg kommer ud nu«.

(Bildøren åbner, og Reid træder ud. Han løfter sine hænder til skulderhøjde)

Days: »Du skal ikke…«.

Herefter skyder både Days og betjent Worley skud mod Reid, der falder om på jorden. Han er død på stedet.

Days råber derefter til chaufføren: »Du skal fandme ikke bevæge dig!«

Forventer nye protester

Drabet udløste omgående demonstrationer i Bridgeton, en by med cirka 25.000 indbyggere i det sydlige af delstaten Pennsylvania, og de netop frigivne optagelser fra politibilen forventes at skabe nye protester.

Mens de fleste af de tidligere sager om politibetjente, der har skudt sorte amerikanere, har omhandlet hvide betjente, er den ene af de to betjente fra Bridgeton selv sort.

Begge betjente har fået orlov, indtil sagen er blevet efterforsket.

Se videoen her. Vi skal advare om, at optagelserne kan opfattes som voldsomme.