Video fastslår samarbejde mellem IS og al-Qaeda

Den ene af de tre dræbte terrorister i Paris bekræfter i en video offentliggjort søndag, at de koordinerede deres angreb

Amedy Coulibaly i den over fem minutter lange video offentliggjort i går.
Læs mere
Fold sammen

Selv om de to terrororganisationer al-Qaeda og Islamisk Stat (IS) er rivaler, kan deres terrorister tilsyneladende sagtens finde ud af at samarbejde på kryds og tværs i kampen mod deres fælles fjender.

Det fremgår, efter at den ene af de tre dræbte terrorister i Frankrig, Amedy Coulibaly, i en video offentliggjort søndag sværger troskab til IS’ leder, Abu Bakr al-Baghdadi, samtidig med at han i sidste uge stod i ledtog med Kouachi-brødrene, der modsat ham bekendte sig til al-Qaeda i Yemen. De tre terrorister koordinerede deres angreb, fortæller Amedy Coulibaly i videoen.Ifølge terrorekspert Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan i Sverige kan det lokale samarbejde i Paris mellem terrorister på tværs af IS og al-Qaeda være et af de første af sin slags uden for Syrien.

Den slags samarbejde vil ifølge svenskeren i høj grad være betinget af, at jihadisterne ønsker at opnå det samme og kender hinanden gennem venskaber og fælles netværk såsom moskeer, skoler eller fængsler.

»På højeste niveau er der en konflikt mellem de to grupper. Mellem al-Qaeda på Den Arabiske Halvø og Baghdadis kalifat i Syrien. Allerede da den islamiske stat blev udråbt, begyndte al-Qaeda at fokusere på Indien og Bangladesh, og siden har de to grupper også kæmpet om mindre, lokale gruppers loyalitet,« fortæller han:

»Men lokalt kan det godt være anderledes. Altså er der både konflikt og samarbejde.«

Magnus Ranstorp henviser til, at al-Nusra Fronten, der er en del af al-Qaeda, allerede kæmper side om side med IS mod fælles fjender ved fronten i Syrien.

I går kom det i flere medier frem, at Amedy Coulibaly allerede onsdag skød og sårede en motionsløber i Paris alvorligt.

I aftes var det endnu uklart, hvor Amedy Coulibalys kæreste, den 26-årige Hayat Boumeddiene, befinder sig. Angiveligt er hun via Tyrkiet rejst til Syrien. Efter sigende fløj hun fra Madrid til Istanbul 2. januar og passerede grænsen til Syrien 8. januar. Hun er af politikilder og medier sat i forbindelse med fredagens gidseltagning og officielt efterlyst i forbindelse med drabet på en kvindelig betjent torsdag.