Vicejustitsminister rasende: Det var Trump, der fyrede FBI-direktør

Trump tog beslutningen om at fyre Comey. Det skete tilsyneladende ikke på anbefaling fra justitsministeriet, som tidligere hævdet.

Foto: SPENCER PLATT. Demonstranter kræver undersøgelse af Trumps Ruslands-forbindelser.
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske præsident, Donald Trump, tog selv beslutningen om at fyre FBIs nu tidligere direktør, James Comey. Det var ikke justitsministeriet, der var initiativ-tager til anbefalingerne. Det var Trump selv, der længe har været irritereret over, at Comey har haft »al for meget fokus« på den såkaldte Rusland-sag, hvor FBI undersøger de påståede forbindelser mellem Moskva og Trumps kampagne under valgkampen.

Det skriver The Washington Post i en større artikel. Og avisen skriver også, at især den amerikanske vicejustitsminister Rod Rosenstein har været stærkt irriteret over, at han blev nævnt som den, der svang kniven over Comey, når det var Trump selv, der bad justitsministeriet om at udfærdige det juridiske grundlag for en fyring.

Truede med fyring

Vicejustitsministeren var så rasende over, at Det Hvide Hus lod sive, at han stod bag fyringen, at han truede med at sige op. Og derfor er de amerikanske medier også i dag fyldte med historier om, hvordan Trump længe har villet skaffe sig af med Comey, fordi han ikke lagde lige så stor en energi i at undersøge de lækager, der har været i Trumps administration - lækager som uafladeligt fortæller de dårlige historier om præsidentens embedsførelse.

Ifølge flere medier tog Trumps vrede til, da FBI-chefen ville have flere penge til sin Ruslands-efterforskning. Det var udslagsgivende for, at han mandag tog beslutningen og indkaldte sine nære rådgivere for at orienterede dem om, hvad der skulle ske nu. Og derefter indkaldte han justitsminister Jeff Sessions og vicejustitsminister Rod Rosenstein, så de kunne klare det juridiske.

Comeys forklaring

Sagen er blevet mødt med hård kritik ikke mindst fra demokraterne. Men også 12 republikanere i Kongressen er stærkt kritiske over for at afskedige en FBI-chef midt i en vigtig efterforskning. Det er i øvrigt kun anden gang, at det overhovedet sker, og en politisk indblanding i FBIs arbejde anses for at være katastrofal, fordi det amerikanske forbundspoliti netop skal være politisk uafhængig.

Det slog Comey også fast i sit afskedsbrev til sine medarbejdere i nat, hvor han netop betonede både, at en præsident har ret til at afskedige en FBI-chef »med eller uden grund«, men at FBIs uafhængighed er central for enhver troværdighed i forhold til de efterforskninger, man skal gennemføre.

Fyringen af Comey har nu fået hele Rusland-sagen til at rulle endnu hurtigere. Sagen mod Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, den pensionerede general Michael Flynn, forberedes nu. Han er en af dem, der havde tætte forbindelser til Rusland og holdt foredrag, som han modtog tusindvis af dollar for at holde i Moskva. Flynn havde som tidligere general en forpligtelser til at indrapportere både rejser og indtægter fra Rusland, men det gjorde han ikke.

Flynn-sagen

Sagen mod Flynn vil givetvis kunne kaste lys over en lang række andre Trump-rådgiveres rolle under valgkampen. Folk som Paul Mannafort, som en kort overgang var Trumps kampagnechef, har modtaget millioner af dollar for at rådgive russere og russiske støtter i Ukraine. Flere andre rådgivere for Trump havde også tætte forbindelser til Rusland som Carter Page, J. D. Gordon og mindst tre andre personer tæt på kampagnen.

Foreløbig er FBIs vicechef Andrew McCabe indsat som fungerende chef for forbundspolitiet, men det kan blive kort. McCabe er selv en del af en anden undersøgelse om, hvorvidt han skulle have trukket sig, da FBI undersøgte den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clintons e-mail.

McCabes hustru, Jill, havde modtaget penge både fra Clinton og fra Virginias guvernør Terry McAuliffe's fond, da hun stillede op til Senatet. Derfor er McCabe ikke uafhængig. Hvem der så kan blive FBIs nye chef vide ikke, men vedkommende skal udpeges af Trump og godkendes i Senatet.

Trump blev yderligere irriteret over Comey under den nyligt afsluttede senatshøring, hvor Comey ifølge Trump ikke skulle have sagt, at han fik »kvalme« ved tanken om, at FBI-direktøren måske havde påvirket udfaldet af præsidentvalget ved at åbne e-mail sagen mod Hillary Clinton igen kort før valgdagen. Det fik Trump til at føle, at Comey forsøgte at så tvivl om, hvorvidt det var et retfærdigt valg.