»Vi tager ingen chancer«: Europæiske regeringer forbereder sig på no deal-Brexit

Frankrig, Tyskland, Irland, Spanien og Holland er begyndt at forberede sig på, at Storbritannien 29. marts forlader EU uden en skilsmisseaftale.

Frankrigs premierminister, Edouard Philippe, taler med repræsentanter fra pressen efter at have holdt møde i det franske parlament om planerne for et no deal-Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacques Demarthon/Ritzau Scanpix

Det er umuligt at udelukke et no deal-Brexit.

Sådan lyder det fra den britiske premierminister Theresa May, oplyser Politico. Dette var ellers lige nøjagtigt, hvad Labour-lederen, Jeremy Corbyn, havde bedt hende om at udelukke, før han ville forhandle om en mulig alternativ skilsmisseaftale.

I et brev til oppositionslederen forklarede Theresa May torsdag, at det var en »umulig betingelse« at stille, »fordi det ikke står inde for regeringens magt at kunne udelukke no deal«.

Efter premierministerens historisk store nederlag i Underhuset tirsdag, har Theresa May frem til mandag, inden hun skal præsentere et nyt bud på en skilsmisseaftale med EU. Hun prøver nu at finde en bredere Brexit-aftale end den, hun fik stemt ned tirsdag.

I mellemtiden er europæiske regeringer begyndt at forberede sig på, at dette ikke vil lykkes for hende. Ifølge BBC har en EU-repræsentant allerede indledt en rejse rundt til de 27 medlemslande med det formål at koordinere planerne for et no deal-Brexit.

»Vi tager dette meget alvorligt, eftersom sandsynligheden for et no deal-Brexit kun er blevet større efter tirsdag,« fortæller EU-kommissionens talsperson, Margaritis Schinas til BBC:

»Vi tager ingen chancer.«

I Frankrig har Nationalforsamlingen i Paris vedtaget en særlig lov, der skal beskytte franske interesser mod konsekvenserne af et hårdt Brexit, ligesom premierminister Edouard Philippe har aktiveret en plan, som skal modvirke følgerne af et hårdt Brexit.

Der skal blandt andet investeres i landets lufthavne og havne og ansættes 600 personer i den offentlige sektor – blandt andet toldere, der skal tage sig af handel og sikkerhed, skriver Ritzau.

»Vi har en stærk overbevisning om, at Storbritannien vil forlade EU uden en exitaftale – navnligt efter at parlamentet med overvældende stort flertal har forkastet den skilsmisseaftale, som var forhandlet på plads med EU,« har den franske regeringsleder forklaret ifølge Ritzau.

I Irland, som har de tætteste forbindelser til Storbritannien, har premierminister Leo Varadkar ligeledes sat det irske parlament i gang med at tage stilling til en række foranstaltninger, som skal skåne landet mest muligt i tilfælde af et hårdt Brexit.

Den irske regering har meldt ud, at den skrotter al politik, der kan nedprioriteres, for i stedet at fokusere på, hvordan man kan beskytte landets sundhedsvæsen, uddannelsesinstitutioner, finanssektor og beskæftigelse mod et hårdt Brexit, skriver BBC.

Hollands handelsminister, Sigrid Kaag, har onsdag forklaret, at landet nu iværksætter en informationskampagne, som skal hjælpe landets små og mellemstore virksomheder. Det er dem, der kan blive hårdest ramt af et hårdt Brexit, advarede ministeren.

»Efter Irland er Holland økonomisk tættest forbundet med Storbritannien,« sagde Sigrid Kaag ifølge BBC, og henviste her blandt andet til de to landes samhandel om fiskeri, kødproduktion og blomstereksport.

I Spanien skal der ansættes væsentligt flere sagsbehandlere på landets immigrationskontorer, såfremt Storbritannien forlader EU uden en aftale, lød det fra den spanske regering torsdag. Der bor cirka 310.000 briter i landet, og de skal have genbehandlet opholdstilladelsen, såfremt Storbritannien forlader EU uden en aftale.

I Tyskland er landets udenrigsminister, Heiko Maas, begyndt at forberede sig på, at et no deal-Brexit kan blive virkelighed, skriver BBC. Ifølge Maas arbejder Tyskland dog stadig hårdt på, at Theresa May får en skilsmisseaftale i hus inden skæringsdatoen 29. marts.