»Vi skal være stolte af at være fra Østrig«

Modstanderne kalder ham en farlig højreekstremist. Men for FPÖ-politikeren Norbert Hofers tilhængere er han den eneste præsidentkandidat, som er villig til at forsvare Østrigs nationale interesser mod »EUs storhedsvanvid«.

Mange østrigere er trætte af det, de opfatter som politisk korrekthed og leflen for EU, og kan i højere grad se sig selv i højrefløjens præsidentkandidat, Norbert Hofer. Foto: Alexander Schwartzl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klapsalverne runger gennem Wiens gamle børs, hvor Østrigs EU- og indvandringskritiske højreparti, FPÖ, fredag har indbudt loyale partimedlemmer, kampagnemedarbejdere og partispidser til et afsluttende valgarrangement.

FPÖs præsidentkandidat, Norbert Hofer, har ladet vente på sig, men da den 45-årige politiker endelig træder ind på scenen, bryder begejstringen løs i salen. Under de gyldne lysekroner i børsens festsal har menige partimedlemmer taget plads ved siden af nybarberede partifunktionærer i mørkeblå jakkesæt. Alle klapper.

Kort før præsidentvalget søndag ser både Norbert Hofer og hans tilhængere sejrssikre ud. Selv om Østrigs to store partier, det konservative ÖVP og socialdemokraterne i SPÖ, støtter Hofers modkandidat, er kampgejsten intakt.

»Det har været en lang og udmattende valgkamp,« siger Hofer fra talerstolen, inden han uden skygge af træthed kaster sig ud i endnu en tale om sine mærkesager.

Han går i rette med EU, der »utvivlsomt befinder sig i en stor krise«, men ikke har andre svar end at gøre yderligere indhug i medlemsstaternes nationale suverænitet. I stedet bør EU respektere, at medlemsstaterne træffer egne beslutninger, siger han.

Aggressiv valgkamp

Et af de tilrejsende partimedlemmer er 72-årige Walter Auinger, der denne morgen er kørt 200 kilometer fra sit hjem i provinsen Steiermark for at opleve Norbert Hofer på tæt hold.

»Det passer ikke, når de siger, at Hofer er højreekstrem,« siger Auinger. »Det gode ved Hofer er nemlig, at de ikke kan få ham til at skrive under på hvad som helst i Bruxelles,« forklarer Auinger, inden han atter koncentrerer sig om at fange Hofer på sit medbragte digitalkamera.

Walter Auinger lader sig med andre ord ikke rokke af dele af den østrigske befolknings store modstand mod Hofer. Valgkampen har splittet den østrigske befolkning, hvilket blandt andet har givet sig udtryk i en række efter østrigske forhold aggressive debatter mellem Hofer og hans grønne modkandidat, Alexander van der Bellen.

I valgkampens sidste fase har Alexander Van der Bellen angrebet Hofer for at bevæge sig på kanten af den østrigske forfatning, eftersom han ønsker flere folkeafstemninger. Når Hofer ønsker det, kan det resultere i, at østrigerne eksempelvis stemmer for at genindføre dødsstraf, lyder det fra Van der Bellen.

Fredag afviser Hofer næsten overbærende sin modstanders indvendinger.

»Jeg går ikke ind for dødsstraf,« siger han og langer i stedet ud efter Van der Bellens skamfulde anti-patriotisme.

»Vi skal atter være stolte af at være østrigere,« siger Hofer og udløser stående klapsalver.

»Højreekstremister«

Når dette præsidentvalg har været kendetegnet ved hårde og kontante meningsudvekslinger mellem de to kandidater, skyldes det først og fremmest de udfordringer, som Østrig står over for i de kommende år, siger FPÖ- politikeren Ursula Stenzel til Berlingske efter Hofers tale.

»I over et år har vi haft at gøre med en masseindvandring, der belaster vores socialsystem. Derfor ser folk på, hvad de kan gøre ved problemet,« siger Ursula Stenzel.

»Enten fortsætter vi – som Alexander Van der Bellen foreslår – med velkomstkulturen. Eller også bekymrer vi os om de reelt asyl- berettigede. Vi må ikke skabe incitamenter for folk, der udelukkende kommer til Østrig for at blive indsluset i socialsystemet.«

71-årige Ursula Stenzel blev landskendt gennem en lang og succesfuld karriere som studievært for østrigsk TV, hvorefter hun i perioden 1999-2006 sad i Europa-Parlamentet for det konservative ÖVP. For godt et år siden valgte Stenzel at forlade de konservative for i stedet at stille op for FPÖ til landdagsvalget i Wien. I dag bakker hun op om Hofer, som hun ser som en helt anderledes klarsynet og bramfri politiker end den grønne modkandidat, der blandt andet støttes af Stenzels tidligere konservative partifæller.

»Hofer taler om problemerne på en fornuftig måde, mens Van der Bellen er et udtryk for inkarneret politisk korrekt kultur. Van der Bellen er en gammel politisk korrekt 68er. Hofer er autentisk og siger ganske enkelt: Østrig kommer først. Vi vil gerne være en del af Europa, naturligvis, men et Europa, hvor medlemsstaterne har rettigheder. Van der Bellen er ude på at forandre EU til Europas Forenede Stater.«

Når valget af en ny præsident denne gang har splittet østrigerne, skyldes det ifølge Stenzel netop modstanderne, der har forsøgt at fremstille FPÖ som et uanstændigt parti med tvivlsomme højrenationalistiske synspunkter, men FPÖ bør ikke betragtes som et tabubelagt eller højreekstremt parti, siger Stenzel insisterende til Berlingske.

»Det er de andre, der deler befolkningen ved at kalde os højreekstreme og højrepopulister.«

Putin og Trump

Et mandekor bestående af ældre herrer iført traditionel østrigsk klædedragt og med imponerende skægvækst afsynger den østrigske nationalsang, mens salen rejser sig op. Da Hofer forlader salen, ser FPÖ-partiformand Heinz-Christian Strache tilfreds ud.

For Strache, der har været en drivende kraft i genrejsningen af FPÖ efter Jörg Haiders exit fra partiet i 2005, kan valget af Hofer være første skridt på vejen mod en FPÖ-ledet regering. Derfor bekymrer det ham heller ikke det fjerneste, når Alexander Van der Bellens tilhængere sammenligner Norbert Hofer med USAs kommende leder, Donald Trump.

»Jeg synes, at det er storartet, hvis den kommende amerikanske præsident, som vi har stor respekt for, kan samarbejde med den kommende østrigske præsident Hofer. Måske kan han invitere Putin og Trump til Wien, så vi atter kan nærme os hinanden og undgå en kold krig og i stedet få en positiv udvikling i Europa. Hvis det er fortolkningen, så har jeg ikke noget imod den sammenligning,« siger Heinz- Christian Strache til Berlingske.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland.