»Vi kommer nok ikke uden om Assad som en del af en fredsløsning«

Torsdag skal danske eksperter rådgive Folketinget om krigen i Syrien og kampen mod Islamisk Stat i Irak. Blandt andet bevæbning af den syriske opposition vil være på dagsordenen

Eksperter skal rådgive danske politikere om, hvordan man standser blodbadet i Syrien. Her er det et luftangreb mod byen Kobane. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan i alverden får vi standset blodbadet i Syrien og elimineret ekstremisterne i Islamisk Stat?

Det vil politikerne i Folketingets udenrigspolitiske nævn og i Forsvarsudvalget gerne have nogle svar på, og derfor har de inviteret en række eksperter til en høring. Det er blandt andre Helle Malmvig og Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier, Naser Khader fra tænketanken Hudson Institute samt folk fra PET og FE.

»Vi er nødt til at gøre os nogle overvejelser – blandt andet om, hvordan vi kan styrke oppositionen i Syrien. Skal den have våben? Selv hvis vi finder de rigtige at kanalisere våben til, kan vi jo ikke være sikre på, at de kan holde på dem. Det har vi set i Irak,« siger Mette Gjerskov (S), der er formand for nævnet.

Hun mener også, at Syriens udskældte præsident Assad kommer til debat.

»Vi kommer nok ikke uden om Assad som en del af en fredsløsning,« siger Mette Gjerskov.

Høringen finder sted på et tidspunkt, hvor det for alvor ser sort ud for den såkaldte moderate politiske opposition og dens væbnede oprørere på slagmarken – med andre ord for dem, som Danmark holder med.De luftangreb, som den USA-ledede koalition nu siden sensommeren har rettet mod de religiøse fundamentalister i Islamisk Stat, er en håndsrækning til det syriske regime.

En håndsrækning til regimet

Det siger den moderate opposition, det erkender embedsmænd i den amerikanske regering, og det erklærer USAs tidligere ambassadør i Syrien, Robert Ford, råt for usødet. »Luftangrebene, som vi indledte i september, har faktisk skadet den moderate opposition ... Hvis det fortsætter på den her måde, vil der ikke være en moderat oppostion tilbage i det nordlige Syrien,« sagde den tidligere ambassadør for nylig under en høring i Senatet Hus.

Det flugter med vurderingen fra en anden vestlig diplomat i regionen.

»Syrere kan simpelthen ikke forstå, hvorfor kun ISIL skal angribes, og Assad få lov til at styrke sin position under dække af koalitionsbombningerne,« siger diplomaten.