»Vi kan være lettede over, at en akut trussel er stoppet, men truslen fra terrorismen fortsætter«

Den formodede gerningsmand bag angrebet i Berlin mandag aften, hvor 12 personer blev dræbt, er blevet skuddræbt i Italien. Det bekræfter den italienske indenrigsminister på et pressemøde.

BMINTERN - Italian forensic police collect evidence in an area after a shootout between police and a man near a train station in Milan's Sesto San Giovanni neighborhood, Italy, early Friday, Dec. 23, 2016. Italy's interior minister Marco Minniti says the man killed in an early-hours shootout in Milan is "without a shadow of doubt" the Berlin Christmas market attacker Anis Amri.//IPAPRESSITALY_1513.2197/Credit:Sergio Pontoriero / IPA/SIPA/1612231340 Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergio Pontoriero / IPA/SIPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anis Amri, der menes at være gerningsmanden bag angrebet i Berlin mandag aften, er blevet skudt og dræbt i Milano.

Det bekræftede den italienske indenrigsminister Marco Minniti på et pressemøde fredag formiddag.

»Den dræbte er uden skyggen af tvivl Anis Amri,« sagde han.

Anis Amri blev dræbt, da han under et rutinetjek ved stationen Sesto San Giovanni i Milano »trak en pistol« og skød mod den betjent, der bad ham fremvise sine ID-papirer.

Det skete omkring kl. 3 i nat, da en betjent stoppede tuneseren, fordi han så mistænkelig ud, fortæller Marco Minniti.

Indenrigsministeren understregede på mødet, at politiet reagerede uden at tøve, fordi der var tale om manden fra angrebet i Berlin.

»Aktionen fandt sted i absolut sikkerhed,« sagde Marco Minniti, der har været i kontakt med den sårede betjent her til morgen.

»Takket være folk som ham vil det være muligt for italienerne at holde en rolig jul.«

Fredag tweetede BBC-journalisten Julián Miglierini et billede af den sårede betjent. Billedet er angiveligt frigivet af det italienske politi.

Artiklen fortsætter under billedet.

De italienske og tyske myndigheder er nu i tæt samarbejde om den videre efterforskning.

Foto: DANIELE BENNATI.

Foto: DANIELE BENNATI.

Foto: DANIELE BENNATI.

I øjeblikket er politiet ved at undersøge, om den pistol, Anis Amri brugte til at skyde mod den italienske betjent, er samme pistol, som blev brugt til at dræbe den polske lastbilchauffør i forbindelse med angrebet i Berlin. Det er ifølge flere italienske medier tilfældet, refererer Bild, men det er endnu ikke bekræftet.

Anis Amri kom ifølge flere medier, blandt andet The Guardian, fra Berlin og til Milano via Frankrig. Angiveligt opholdt han sig i Chambéry, Frankrig, inden han først tog til Torino og senere videre til Milano, hvor han skulle være ankommet kl. 1 i nat - få timer før, han skød mod en betjent.

Tidligere tråde til Italien

Mandag aften omkring kl. 20 pløjede en lastbil direkte ind i et julemarked i det centrale Berlin. 12 blev dræbt og yderligere 48 blev såret.

Politiet har siden tirsdag efterlyst Anis Amri, som menes at være manden bag angrebet. Papirer med hans personoplysninger er blevet fundet i lastbilen, og hans fingeraftryk er fundet på lastbilens dør.

Den 24-årige eftersøgte kom i sin tid til Tyskland som asylansøger. På sin vej fra Tunesien til Tyskland, opholdt han sig i længere tid i netop Italien.

Efterlysningen af Anis Amri. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

I 2011 ankom han til landet som bådflygtning, og tilbragte tre et halvt år i landet - hvoraf han sad i fængsel i en stor del af tiden. Det var ifølge hans to brødre, der bor i Tunesien, mens han var fængslet under sit ophold i Italien, at han fik kontakt til islamistiske netværk.

Synkront med meldingen om, at Anis Amri skulle være dræbt af skud i Milano, har Nordjyllands Politi modtaget en henvendelse fra en borger, der mener at have set manden i Aalborg. Nordjyllands Politi har derfor været massivt til stede i et område ved Eternitten i Aalborg, men har nu afblæst aktionen.

Tysk reaktion: Efterforskningen er i gang

Fredag eftermiddag reagerede Tyskland også på Anis Amris død. På en pressekonference i Berlin understregde den tyske statsanklager, Peter Frank, at efterforskningen er »igangværende mod unavngivne personer«, skriver The Guardian, som benytter en oversættelse fra BBC.

»Vi er nødt til at finde ud af, om der var et netværk af medskyldige. Det er fokuspunktet for vores efterforskning,« sagde Peter Frank, ifølge The Guardian, til pressekonferencen.

Peter Frank kommenterede også spekulationerne om, hvorvidt pistolen Anis Amri brugte i Milano, var den samme, som blev brugt til at skyde den polske lastbilschauffør i Berlin.

»Vi er i tæt kontakt med de italienske myndigheder. Vi er interesserede i at finde ud af, om våbnet, Amri bar i Milano, er våbnet fra angrebet i Berlin. Vi vil kigge på, hvilke kontakter han har haft under forberedelsen af angrebet - folk, der kan have støttet ham med penge og hjulpet ham til at flygte,« sagde han ifølge The Guardian.

Statsanklageren nævnte også Islamisk Stat under pressemødet i Berlin.

»Måden, Islamisk Stat tager ansvar på, er temmelig vag. De udpeger ikke, hvem der gjorde det,« sagde han ifølge The Guardian og BBC.

I løbet af fredagen kom Tysklands kansler Angela Merkel også på banen med en kommentar til dagens begivenheder. Hun sendte en tak til Italiens premierminister, ligesom den italienske betjent, fik en hilsen med håb om at måtte komme sig hurtigt, skriver The Guardian, som også citerer Merkel for at sige:

»Vi kan være lettede over, at en akut trussel er stoppet, men truslen fra terrorismen - en generel trussel - fortsætter.«