»Vi kan ikke bare skifte vælgerne ud«

Den, der ler sidst, ler ... Republikanernes præsidentkandidat Donald Trump, hans kampagnechef Corey Lewandowski (tv.) og hans søn Eric havde de helt store smil fremme efter resultaterne fra primærvalgene i delstaterne Florida, Ohio, North Carolina, Illinois og Missouri. Foto: Joe Skipper/Reuters Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Natten til onsdag skete der endelig noget nyt. Republikanernes værste mareridt, mangemilliar­dæren Donald Trump, meddelte efter endnu en totalsejr ved primærvalgene i fem stater, at han havde talt i telefon med Paul Ryan og Mitch McConnell – to af Trumps argeste modstandere i partiet.

Ryan er republikaner og formand for Repræsentanternes Hus i Kongressen. En position, der gør ham til den tredje­vigtigste mand i USA. Og Mitch McConnell – formanden for Senatet – er også republikaner og har håbet på, at Trump var en parentes i partiets historie. McConnell anså ham for at være en politisk nar, der ikke hører hjemme i Det Republikanske Parti.

Indtil torsdag altså. For når Trump taler i telefon med netop de to, er der noget, der tyder på, at den såkaldte »etablerede« del af Abraham Lincolns gamle parti er ved at vænne sig til, at Republikanerne må leve med Trump. Selv om de helst så ham fjernet fra valget. Men som en republikansk strateg torsdag spøgende sagde, så sker det nok ikke. For man kan ikke bare skifte vælgerne ud. Og det er sådan set efterhånden det eneste, der teoretisk ville kunne dæmme op for Trumps massive sejre ved primærvalgene.

Og i den demokratiske lejr er det Hillary Clinton, der fejer al modstand til side. Hendes konkurrent i partiet, socialisten Bernie Sanders, er i den forbindelse efterhånden ligegyldig. For Clinton har også fjender i selve partiet.

Men hendes valgkamp er så overbevisende, at også her begynder man så småt at indstille sig på, at det bliver Hillary Clinton, der skal kæmpe om Det Hvide Hus mod Republikanerne ved det egentlige præsidentvalg 7. november. USAs vicepræsident, Joe Biden, stiller nemlig ikke op, selv om mange så sent som for en uge siden endnu engang forsøgte at få den populære demokrat til at blande sig i valgkampen.

Og da Biden er kendt for at være tilhænger af så meget smiger som overhovedet muligt, har han også ladet forstå, at det bestemt var noget, han har overvejet flere gange.

Clinton vs. Trump. Kvinde mod mand. Alfahun mod alfahan. En insider mod en outsider. Uanset hvordan man ser på den kommende proces, er der ingen nulevende historikere, der kan huske en lignende situation, hvor to af de mest upopulære kandidater – set med befolkningens øjne – bare vinder alt. Denne forrygende selvmodsigelse kan ikke forklares på anden måde end gennem kold statistik.

Som The New York Times skriver, har 53 procent af amerikanerne et dårligt indtryk af Hillary Clinton. Og ikke mindre end 63 procent har et lignende negativt indtryk af Trump. Men alligevel fejer de alle modstandere af banen.

Forklaringen kan kun være, at den ene er et gammelkendt og sikkert kort – nemlig Clinton – mens den anden giver plads til en vælgermasse, som aldrig tidligere har interesseret sig for politik.

Så det bliver et umage par, der på mange måder har det samme at kæmpe mod i det endelige opgør. Den ene mod et ry som arrogant politiker og tidligere forhadt førstedame – den anden, som i offentligheden er kendt som en spoleret rigmand, der vælter sig i damer og keder sig så meget, at han nu vil prøve at blive præsident. Ingen af disse billeder sætter sig på nethinden med Det Hvide Hus som kulisse. I hvert fald ikke hos et flertal af vælgerne.

Men en stor del af den republikanske ledelse vil stadig lade matematikken råde, og den fortæller, at valget torsdag giver nye muligheder. Det lykkedes nemlig ikke for Trump at vinde Ohios 66 delegerede og fravriste delstatens guvernør, John Kasich, muligheden for stadig at have en spinkel chance for at kunne gøre en forskel. Kort fortalt har Trump nu sværere ved at få de 1.237 delegerede, der skal til for på partikonventet til juli at blive kåret som partiets endelige kandidat uden modstand.

Så disse republikanere håber stadig gennem snedigt rænkespil at spille Trump af banen ved at samle et marginalt flertal uden om Trump til en samlet modstand. Helst med Kasich i hovedrollen eller alternativt med manden, som heller ingen kan lide – senatoren fra Texas, Ted Cruz. Men efterhånden som valgkampen skrider frem, og Trump får flere og flere valgsejre bag sig med sin retorik vendt mod alt og alle, bliver denne mulighed fjernere og fjernere. For – som en republikaner siger til Berlingske – så risikerer partiet alt ved at lave numre. Også at få Det Republikanske Parti splittet i to dele.

Så amerikanerne skal vænne sig til Trump. Men spørgsmålet er, om den republikanske ledelse vil omfavne ham og forsone sig med hans utraditionelle tilgang til politik. Og kan han vinde over Hillary Clinton? Det kan til gengæld blive svært, hvis man skal tro meningsmålingerne. Men Trump overholder ikke hverken de statistiske eller de politiske naturlove. Han har sine egne regler.