»Vi fremstilles som ondskaben selv«

Partileder i Sverigesdemokraterne Jimmie Åkesson er stærkt utilfreds med det, han kalder censur af partiets valgvideo. Han hilser den danske regerings forslag om at sende valgobservatører til Sverige velkommen.

Jimmie Åkesson, der leder det nationalistiske parti Sverigedemokraterne, er stærkt utilfreds med det svenske valgsystem. Han så gerne, at man sendte valgobeservatører til landet på ny. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det nationalistiske parti Sverigesdemokraterne står på grænsen til at blive valgt ind i Rigsdagen i Sverige. Men partiet støder konstant på forhindringer.

I Sverige er det ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt partiet er ”stuerent” eller ej. Nej. Ifølge partileder Jimmie Åkesson fremstilles partiet som ondskaben selv. Berlingske Tidende har stillet nogle spørgsmål til svensk politiks enfant terrible.

Forstår du, hvorfor nogle kan finde jeres valgvideo stødende?

Jeg forstår godt, at man ikke nødvendigvis er enig i budskabet. Men jeg har meget svært ved at forstå, at man kalder sig demokrater, når man ikke vil vise en reklamefilm før valget, siger partilederen. 

I Danmark anser VKO, at det er censur af jeres valgvideo, når TV-kanalen Sverige 4 nægter at vise den. Hvad er jeres holdning?

- Ja, det er en form for censur, jeg ved ikke, hvad man ellers skal kalde det. Man tilbyder partierne at lave en valgvideo, men så sidder man og anmelder videoerne, der kommer ind og bedømmer, hvilke som må vises for vælgerne, og hvilke som ikke må vises. Det er censur efter min mening, siger Jimmie Åkesson.
 
Mener du, ligesom VKO, at man burde sende valgobservatører til Rigsdagsvalget i Sverige den 19. september?

Det har vi krævet i flere år. Dels på grund af den skævvridning, der er i medierne og den medietid, der fordeles til de forskellige partier, der stiller op. Men også på grund af det meget komplicerede valgseddelsystem, hvor partierne selv skal uddele valgsedler i alle stemmelokaler (der er over 5000 stk. på valgdagen, red). Det er svært for små partier at få valgsedlerne ud til alle valglokalerne. Der er i det hele taget mange mærkelige ting ved det svenske valgsystem, siger Jimmie Åkesson. 

Se Sverigedemokraternes forbudte valgvideo her - klik

Hvad tror du effekten bliver af, at man forbyder jeres valgfilm og den debat, det har skabt?

Der tales meget om martyrrollen her i Sverige. Men jeg tror ikke nødvendigvis, det kun hjælper os i en positiv retning. Jeg tror, det havde hjulpet os mere, hvis vi måtte vise vores valgvideo. Det normale havde jo været, at vi havde vist filmen, og debatten var opstået i kølvandet på det. Det havde vi selvfølgelig håbet på. Selv om den vises på YouTube osv, har den jo langt fra samme gennemslagskraft, som den ville have haft på almindeligt landsdækkende TV, siger partilederen.

Når der er valg i Danmark, bliver alle opstillede partier inviterede til debatterne på vores public service-kanaler. Hvad mener du om, at man ikke gør det i Sverige?

Valgdebatterne er for Rigsdagspartierne, har man besluttet. Men man har alligevel gjort undtagelser - senest i 1991 når man lod partiet Ny Demokrati deltage i slutdebatten. Det er selvfølgelig mærkeligt.Og særligt med den position, vi står i nu. Jeg mener også, at ikke mindst statens medier burde have et ansvar for at vise, hvilken type parti vi er, eftersom vi kan blive tungen på vægtskålen efter valget og kan få stor indflydelse i Rigsdagen, siger Jimmie Åkesson. 

I Sverige har en række kommunale og regionale politikere fra Sverigesdemokrater i Sydsverige været udsat for voldelige overfald. Men det bliver ikke omtalt på samme måde i svenske medier, som hvis en politiker i Danmark blev udsat for vold. Hvorfor tror du, der er sådan en forskel?
 
Det svenske debatklimaet er anderledes i Danmark. Kritiserer man indvandringspolitikken, så har du næsten et lavere værdi som menneske. Man betragtes som nogen, der ikke skal have mulighed for at blive set og for at udbrede sine holdninger. Ja, vi betragtes nærmest som onskaben selv. Derfor er det ikke så interessant at skrive om os. Der er et stille samtykke. Det er blevet lidt bedre de sidste år, medierne har skrevet lidt mere om os, siger han. 

Sidste måling fra Skop viser, at I ikke kommer ind, hvis valget har været i dag. Hvordan har du det med det?

Der kom en anden måling fra målingsinstituttet ”United Minds” tidligere i dag, der viste, vi fik 5,6 procent af stemmerne. Vi kigger på en gennemsnit, og der har vi ligget mellem 4-5 procent i et helt år, så vi er ikke så urolige. Jeg er ganske sikker på, vi kommer ind i Rigsdagen, siger Jimmie Åkesson.
 
Er I blevet inspireret af Dansk Folkeparti på nogen måde?

På mange måder er de jo et forbillede for os, i og med at de har sat så meget pres på regeringen i integrationsspørgsmålet. Så de er da en kilde til inspiration for os på mange måder.