»Vi er her for at komme i himlen, så hvorfor ikke gøre det?«

Terrororganisationen Islamisk Stat forsøger at tage æren for angrebet på en konkurrence for profettegninger i amerikanske Texas. Men påstanden klinger hult. Der var snarere tale om gerningsmænd med et dødsønske.

FBI efterforskede i går fortsat gerningsstedet uden for Curtis Culwell Center i Garland, Texas, hvor to unge i weekenden angreb en tegnekonkurrence. Gerningsmændene, Elton Simpson og Nadir Soofi, sårede en sikkerhedsvagt under angrebet. De blev selv dræbt på stedet af politiet efter få sekunder. Nu forsøger Islamisk Stat at tage æren for angrebet, men meget tyder på, at de to mænd handlede på egen hånd. Foto: Ben Torres Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To mænd er døde, og to organisationer forsøger at klemme så meget omtale som muligt ud af deres død.

Elton Simpson og Nadir Soofi skød søndag mod en bygning, som husede en konkurrence for profettegninger, de sårede en sikkerhedsvagt og blev 12 sekunder senere selv skudt og dræbt. Det var overstået på under ét minut, og kort efter var vagten blevet udskrevet fra sygehuset uden mén.

Det er kendsgerningerne – og resten er spin. Arrangørerne af konkurrencen, en antiislamisk organisation, begyndte at iscenesætte sig selv som et amerikansk Charlie Hebdo, og i går meldte Islamisk Stat sig på banen.

Islamisterne hævdede, at Simpson og Soofi var »soldater fra Kalifatet«, og at de havde angrebet en udstilling, som »fornærmede profeten Muhammed«. Og amerikanerne »kan vente mere af det samme«, hed det i meddelelsen, som imidlertid på flere fronter støder mod kendsgerningerne.

For ifølge FBIs efterforskning har hverken Simpson eller Soofi modtaget militær træning, penge eller andre ressourcer fra Islamisk Stat, og de havde ingen formel tilknytning til organisationen. De var blot to yngre mænd, som boede sammen i en lille lejlighed i Phoenix, og som især gennem sociale medier radikaliserede sig selv.

Havde opgivet den amerikanske drøm

Så når Islamisk Stat tager æren for angrebet, »betyder det ikke, at Islamisk Stat har en celle i USA eller uddanner folk i USA. Det betyder ikke, at Islamisk Stat er kommet til USA«, siger Aymenn Jawad al-Tamimi, en estimeret ekspert i Islamisk Stat, til New York Times.

Derimod betyder det, at enhver potentiel gerningsmand kan gøre, hvad Elton Simpson gjorde inden angrebet – han tweetede, at han bekendte sig til de troendes kalif – og dermed forvandlede han sin forbrydelse til win-win. Måske var det en desperat handling, måske et selvmord og under alle omstændigheder var det en forbrydelse, men han forvandlede den med sit tweet til en sag, og håndhæverne af sagen kunne derefter sole sig i hans død.

Det betyder ikke, at omverden skal acceptere den udlægning, og der er ikke meget, der tyder på, at hverken Simpson eller Soofi var hårdkogte ideologer og soldater; snarere var de den slags unge mænd, som ikke kunne få den amerikanske drøm til at fungere. Soofi kom fra en amerikansk-pakistansk familie, og efter forældrenes skilsmisse flyttede han med faderen og sin bror til Islamabad, hvor han gik på en dyr privatskole. I 1990erne flyttede han og broderen pludselig tilbage til moderen, som bor syd for Houston.

Moderen, Sharon Soofi, fortæller til Dallas Morning News, at sønnen rejste til Phoenix, og at han forsøgte et etablere en virksomhed som tæpperenser.

Han havde en otteårig søn, som »han satte højere end noget som helst andet«, men han og drengens mor boede ikke sammen længere, og andre kilder siger til blandt andet nyhedsbureauet AP, at Soofi virkede genert og indesluttet, et godt gemyt, men også lettere enfoldig.

Løj for FBI

Elton Simpson var mere udadvendt, smilende og med et væsen, der synes at passe til jobbet som assistent på en tandlægeklinik; han var amerikaner, født i Illinois, men konverteret til islam, og i 2010 blev han dømt for at lyve over for en FBI-agent.

Berlingske har læst sagsmaterialet om Simpson fra dengang, bl.a. udskrift af optagelser af hans samtaler med en agent provocateur, og Simpson talte om, at han havde opgivet de fleste af sine jordiske drømte og kun drømte om at komme i himlen – og han talte om jihad som et redskab til at komme i himlen mere end som et redskab til at angribe andre.

Elton Simpson fik en betinget dom for falsk forklaring, fordi han nægtede over for FBI, at han havde talt om at tage til Somalia og støtte terrorgruppen al-Shabaab. Men optagelserne af hans samtaler viste noget andet.

Både Soofi og Simpson kom i moskeen i det moderate Islamic Community Center i Phoenix, og medlemmer siger til Arizona Republic, at de begge var troende, men ikke radikale, og at Simpson altid havde et smil og en opmuntring til andre og i øvrigt elskede at spille basketball.

Men for et par uger siden holdt de op med at komme der, og Simpsons far fortalte til AP, at sønnen for et par uger siden også »tog ferie fra sit job«. Samtidigt begyndte han at kommunikere ivrigt på sociale medier med den amerikanske islamist Mujahid Miski, som i 2008 rejste fra Minnesota til Somalia.

Siden angrebet i København har Miski opfordret muslimer i USA til at foretage noget lignende og angribe jøder og »halshugge« profetens fjender, oplyser CBS Minnesota. 23. april tweetede Miski således:

»Brødrene fra Charlie Hebdo gjorde deres. Det er på tide, at brødrene i USA også gør deres.« Elton Simpson tweetede tilbage: »Vil de aldrig lære? Nu planlægger de at finde den bedste tegning af (Muhammed) i Texas?«

Det var muligvis på det tidspunkt, at Simpson fostrede ideen om et angreb og overtalte sin angiveligt naive bofælle, Soofi, til at deltage. I weekenden slog de til med et angreb, som var uforberedt og amatøragtigt – de skød mod en bygning omringet af barrikader og svært bevæbnet politi og sikkerhedsvagter – og det var så dømt til at mislykkedes, at det faktisk mest mindede om Simpsons dagdrømmerier på båndoptagelsen i 2010. Som han håbefuldt dengang sagde til FBI-agenten:

»Ved du godt, at hvis man bliver skudt, hvis man bliver dræbt – så ryger man lige i himlen? Og vi er her for at komme i himlen, så hvorfor ikke gøre det?«

Terrororganisationen Islamisk Stat forsøger at tage æren for angrebet på en konkurrence for profettegninger i...

Posted by Berlingske on 5. maj 2015