»Vi er alt for hurtige til at råbe Islamisk Stat«

Ifølge tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen har Islamisk Stat været alt for dygtige til at få os til at kæde al terrorlignende kriminalitet sammen med den ekstremistiske gruppe.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AUSTRALIEN: Hver gang der begås terrorlignende kriminalitet i stil det gidseldrama, der mandag udspiller sig i Sydney, kæder vi det automatisk sammen med terrorgruppen Islamisk Stat (IS).

Det vurderer tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen, der advarer mod at drage forhastede konklusioner.

»Vi er alt for hurtige til at råbe Islamisk Stat. Gidseltagninger er jo ikke noget nyt i kriminalhistorien. Vi har en tendens til i øjeblikket at betragte alle den slags incidenter som om, det har noget at gøre med den situation, der befinder sig omkring foreign fighters og Islamisk Stat. Så jeg synes, man lige skal trække vejret og se, hvordan dagen og situationen udvikler sig,« tilføjer den tidligere PET-chef.

En gidseltager holder et endnu ukendt antal gidsler fanget på en café i det centrale Sydney, og han har medbragt et sort flag med hvid arabisk skrift, der til forveksling ligner de flag, som ekstreme islamistiske grupper bruger som deres vartegn. Det har fået flere medier til at spekulere i, om der er en sammenhæng mellem gidseldramaet og terrorgrupper som IS.

»Hvis man ser det sorte flag med de arabiske skrifttegn på, så er koblingen jo næsten per automatik direkte til Islamisk Stat. Det er meget nærliggende at tro, at de står bag. Men vi er alt, alt for hurtige til at tænke sådan noget. Vi trykker på en automatknap, som øjeblikkeligt sætter et lighedstegn mellem alt, hvad der foregår på jordkloden, og Islamisk Stat,« vurderer Hans Jørgen Bonnichsen.

Australien er desuden - ligesom Danmark - en del af den amerikanskledede koalition, der er gået til angreb på IS i Irak og Syrien, og det har også sat gang i spekulationerne. Men det er ikke noget, man hverken som australier eller dansker skal gå og være bekymret over, betoner PET-chefen.

»Det ville være rædselsfuldt, hvis Islamisk Stat skulle få den gevinst oveni alle de andre gevinster, de har fået. Jeg synes, vi løber alt for meget efter deres taktstok i øjeblikket. Det understreger desværre, at Islamisk Stat gennem deres propagandamaskine har været vældig, vældig dygtige til at forstå, hvordan vi tænker,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Gidseltageren har mandag morgen dansk tid meddelt sine krav, og ifølge australske medier ønsker han at få bragt Islamisk Stats sorte flag til caféen, ligesom han kræver en telefonsamtale med premierminister Tonny Abbott.