»Vi beder til, at Donald vinder«

På mandag taler vælgerne for første gang i det amerikanske præsidentvalg, når den indledende valgrunde begynder i Iowa. Også her er republikaneren Donald Trump totalt dominerende.

Donald Trump ser alt: Den republikanske præsidentkandidat kigger i stort format ud over et rækværk i Des Moines, hovedstaden i staten Iowa. Her skal vælgerne for første gang høres, når der er primærvalg i næste uge. Foto: Pete Marovich/EPA
Læs mere
Fold sammen

DES MOINES: Skulle man være i tvivl om den politiske orkan, der har ramt USA med mangemilliardæren Donald Trumps spektakulære kamp for at blive USAs næste præsident, så forsvinder denne skepsis i delstaten Iowa.

En sand »Donald-bølge« ruller igennem landbrugsstaten, der som den første på mandag skal stemme ved de såkaldte primærvalg forud for det amerikanske præsidentvalg senere på året.

Trumps portræt hænger overalt i den delvist snedækkede stat, som helt usædvanligt for årstiden oplever »sommeragtige« temperaturer omkring frysepunktet. Det er ikke usædvanligt, at staten er en naturskabt dybfryser fra oktober til maj med minus 20 grader som normalen.

Rekorden fra februar 1996 er minus 44 grader. Så det er næsten forårsagtigt før tid. Og selv dette usædvanlige vejrfænomen er et tegn fra Gud om, at »Donald« er den rigtige person. For man skal ikke tage fejl. I Iowa er folk religiøse. Gud bliver blandet ind i alt. Også i den amerikanske valgkamp.

»Vi beder til, at Donald vinder. Vi har brug for en stærk mand,« siger en af de personer, Berlingske møder tidligt om morgenen i den vestlige del af Iowas hovedstad, Des Moines,

Hun hedder Lisa Sims, og der er ingen tøven i hendes stemme. Hun bruger Gud og udtrykket »en stærk mand« uden rysten i stemmen. For i Iowa har ord konkrete betydninger. Man lever ikke i en abstrakt virkelighed med refleksioner om ordsammensætningers historiske resonans. Man lever i en stat, der er velsignet af Gud med gode landbrugsprodukter. Og »Donald« er svaret på folks bønner.

Og republikaneren Trump sejrede også, da han nægtede at stille op til endnu en republikansk debat hos TV-stationen Fox. Trump var blevet sur, rigtigt sur, på Fox-værten Megan Kelly, der ved en lignende runde for nogle måneder siden stillede »uforskammede« spørgsmål om milliardærens syn på kvinder. »Hvis ikke Fox fjerner hende som interviewer, så bliver jeg væk,« sagde Trump.

Det grinede man meget ad på TV-stationen, der troede, at den var så uundværlig for en præsidentkandidat, at Trump ville skifte mening. Og hvad skete der? Donald Trump blev væk, lavede sit eget arrangement og fik tusinder af tilhængere og andre TV-stationer til at transmittere hans show.

Trump-rivaler angreb hinanden

Inde i de fornemme Fox-lokaler stod de ti andre republikanere imens og skød sig selv i foden ved at gå efter hinanden, mens Trump uden modstand og uden kritiske journalister kørte sit eget løb.

»Jeg kan stille mig op midt på 5th Avenue i New York og skyde en mand uden at miste en eneste stemme,« som Trump siger. Og noget tyder på, at han har ret:

I den vestlige del af Des Moines møder Berlingske bankmanden Pete Thompson, som normalt er demokrat, men nu skifter til Republikanerne. Hvorfor?

»Donald er manden. Han kan bygge højhuse. Det er der ingen af de andre kandidater, der kan. Han har fået flere mennesker i arbejde end nogen af de andre kandidater. Han kan få amerikanernes stolthed tilbage«, siger Pete Thompson.

Han fortæller, at han aldrig nogensinde tidligere har stemt. I Iowa er afstemningen anderledes end ved andre valg i andre stater. Her er det nemlig ikke et valg, men et såkaldt »caucus«, og det indebærer, at man ud over at blive registreret som vælger også skal møde op til en timelang seance i et forsamlingshus og høre på alenlange taler, inden man enten med en stemmeseddel eller ved håndsoprækning kan stemme.

Den amerikanske stolthed

»Alle mine venner møder op og stemmer på Trump, selv om vi aldrig har stemt før. For han gør mig stolt over at være amerikaner,« Og det er også Trumps slogan »Make America Great Again,« siger Pete Thompson.

For ham betyder det noget, at Trump kan vække den amerikanske stolthed til live igen i en verden, hvor »Putin, briterne og kineserne styrer hele verden«, som han udtrykker det.

Hvordan briterne kommer ind i det her, er lidt uvist. Men i en del stater husker man stadig, at briterne regerede i USA indtil uafhængigheden i 1776, og i Iowa har man en hukommelse ligesom sønderjyder, der tænker på 1864 som var det i går.

»Patriotismen er vigtig. Jeg har ikke set folk, der begejstrede hejser det amerikanske flag, siden Barack Obama vandt valget i 2008. Det vil Trump lave om på,« siger Pete Thompson.