»Vi arbejder for hele den syriske befolkning – uanset deres baggrund«

De 3.000 frivillige redningsfolk i Syrian Civil Defence (SCD), også kendt som De Hvide Hjelme, skal komme alle syrere til undsætning – uanset om de holder med den ene eller den anden part.

Lederen af De Hvide Hjelme, Raed al-Saleh, besøgte fredag Køben­havn. Foto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men i det syriske krigshelvede kan det være svært at kontrollere, om alle organisationens hvide hjelme er neutrale og upartiske.Det fastslår lederen, Raed al-Saleh, der fredag var i København for at mødes med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og takke for Danmarks økonomiske håndsrækning på 60 millioner kroner.

»Vi er en humanitær NGO, der arbejder for hele den syriske befolkning uanset baggrund. Men det er svært at kontrollere alle vore frivillige. Hvis der er beviser for brud på vore retningslinjer, bliver der taget disciplinære skridt,« siger Raed al-Saleh

Regimet og dets allierede, herunder Rusland, ser jer ikke som neutrale, men som en del af oprøret og går målrettet efter at dræbe jeres frivillige på slagmarken. Hvordan håndterer I det, når I vil hjælpe alle syrere?

»Det håndterer vi meget åbent. Vi har ikke noget at skjule. Vi har en pligt til at sige sandheden og fremlægge fakta og sige, hvem det er, der forbryder sig mod menneskerettighederne i Syrien. Derfor er vi under angreb. Regimet accepterer ikke, at nogen forholder sig neutrale og uafhængige. De opfattes som regimets fjender og De Hvide Hjelme som terrorister,« siger Raed al-Saleh.

»Enhver kan slå noget op«

På Facebook kan man se, at nogle af De Hvide Hjelmes folk støtter al-Nusra (magtfuld islamistisk gruppe, der er på Vestens terrorlister og bekriger det syriske regime, red.) Er det acceptabelt inden for jeres organisation?

»Vi har en officiel og offentlig side om vort arbejde på Facebook og andre sociale medier, og alt på disse sider er vi ansvarlige for, men vi er ikke ansvarlige for de ikke-officielle sider. For, som du ved, kan enhver slå noget op på Facebook under et eller andet navn, der er falsk,« siger Raed al-Saleh, der dog understreger, at der har været sager inden for organisationen.

»Og dem har vi taget os af. Eksempelvis var der Idlib, hvor et medlem hylder al-Nusra, og han blev smidt ud. Og der var også et eksempel i Aleppo, hvor nogle medlemmer overværede en af al-Nusras offentlige henrettelser og derefter begravede de døde. Selvfølgelig er det vores pligt at begrave de døde, uanset deres identitet, men vi har gjort det klart for vore frivillige, at de ikke skal overvære henrettelser,« siger Raed al-Saleh.

»Jeg forstår godt, at du spørger til Facebook-sagerne, men jeg synes, at du hellere skal spørge mig til gasangrebene på befolkningen og alle dem, der dør hver eneste dag. At dræbe civile er en større forbrydelse end at trykke like på et opslag på Facebook,« siger lederen af De Hvide Hjelme.